Batat umyj, przekrój na pół, oprósz solą, wędzoną i ostrą papryką, zawiń w folie i wrzuć do pieca nagrzanego na 220stopni na ok 30min. Kontroluj widelcem czy ziemniak jest już miękki.
Awokado zblenduj z łyżką soku z cytryny, solą, pieprzem.
Zagotuj wrzątek, posól i dodaj 2-3 łyżki octu. Wbij jajko i gotuj je ok 2-2,5min. Wyciągnij je delikatnie łyżką cedzakową. Uważaj by nie gotować go za długo bo przeciągnięcie go i kilkanaście sekund będzie kosztować cię ścięte żółtko!
Jeżeli masz boczniaki, podsmaż je z łyżką sosu tamari lub sojowego, natką pietruszki.
I składamy – upieczony batat, na to guacamole, na to jajko!
PIECZONY BATAT Z GUACAMOLE I JAJKIEM POCHE
Składniki
- pół batata lub ok 250g
- pół awokado
- jajko
- ocet spirytusowy
- sok z cytryny
- przyprawy sól, ostra i wędzona papryka
- opcjonalnie jak u mnie roszponka i boczniaki oraz sos sojowy lub jakieś dodatkowe warzywka!