DSC_0325a

PIECZONY BATAT Z GUACAMOLE I JAJKIEM POCHE

Składniki:

  • pół batata lub ok 250g
  • pół awokado
  • jajko
  • ocet spirytusowy
  • sok z cytryny
  • przyprawy sól, ostra i wędzona papryka
  • opcjonalnie jak u mnie roszponka i boczniaki oraz sos sojowy lub jakieś dodatkowe warzywka!

UDostępnij post

Share on twitter
Share on facebook
Share on pinterest
Share on email

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

.

Wykonanie:

Batat umyj, przekrój na pół, oprósz solą, wędzoną i ostrą papryką, zawiń w folie i wrzuć do pieca nagrzanego na 220stopni na ok 30min. Kontroluj widelcem czy ziemniak jest już miękki.
Awokado zblenduj z łyżką soku z cytryny, solą, pieprzem.
Zagotuj wrzątek, posól i dodaj 2-3 łyżki octu. Wbij jajko i gotuj je ok 2-2,5min. Wyciągnij je delikatnie łyżką cedzakową. Uważaj by nie gotować go za długo bo przeciągnięcie go i kilkanaście sekund będzie kosztować cię ścięte żółtko!
Jeżeli masz boczniaki, podsmaż je z łyżką sosu tamari lub sojowego, natką pietruszki.
I składamy – upieczony batat, na to guacamole, na to jajko!

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

11 maja 2022

PROSTA I PYSZNA QUESADILLA SZYNKA SER

2 maja 2022

PODWÓJNIE CZEKOLADOWA OWSIANKA PROTEINOWA

12 kwietnia 2022

KREMOWA KOSTKA ORZECHOWA Z TOFU

sklep z dietami i ebookami