fbpx

PIECZONY BATAT Z GUACAMOLE I JAJKIEM POCHE

  • 30
  • 1
  • kcal 424
  • Węglowodany 59g
  • Białka 15g
  • Tłuszcze 15g

Składniki

  • pół batata lub ok 250g
  • pół awokado
  • jajko
  • ocet spirytusowy
  • sok z cytryny
  • przyprawy sól, ostra i wędzona papryka
  • opcjonalnie jak u mnie roszponka i boczniaki oraz sos sojowy lub jakieś dodatkowe warzywka!

Batat umyj, przekrój na pół, oprósz solą, wędzoną i ostrą papryką, zawiń w folie i wrzuć do pieca nagrzanego na 220stopni na ok 30min. Kontroluj widelcem czy ziemniak jest już miękki.
Awokado zblenduj z łyżką soku z cytryny, solą, pieprzem.
Zagotuj wrzątek, posól i dodaj 2-3 łyżki octu. Wbij jajko i gotuj je ok 2-2,5min. Wyciągnij je delikatnie łyżką cedzakową. Uważaj by nie gotować go za długo bo przeciągnięcie go i kilkanaście sekund będzie kosztować cię ścięte żółtko!
Jeżeli masz boczniaki, podsmaż je z łyżką sosu tamari lub sojowego, natką pietruszki.
I składamy – upieczony batat, na to guacamole, na to jajko!

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!
Zobacz także

Skomentuj