fbpx
  • Post Slideshow Image

OMLET KOKOSOWY Z SOSEM TRUSKAWKOWYM I CREAMO

  • Post Slideshow Image
  • 20
  • 1
  • kcal 418
  • Węglowodany 19g
  • Białka 32g
  • Tłuszcze 22g

Składniki

  • 2 całe jajka
  • 15g mąki kokosowej
  • 10g odżywki białkowej (opcjonalnie)
  • 2-3 łyżki erytrolu
  • 1/3 łyżeczka sody
  • ok 30ml mleka roślinnego
  • łyżeczka chia
  • odrobina masłe ghee do smażenia

    POLEWA

  • 150g truskawek (mogą być mrożone)
  • łyżka erytrolu opcjonalnie aromat waniliowy
  • dodatkowo do podania łyżka jogurtu kokosowego lub Creamo, kilka sztuk borówek i chipsów kokosowych

Zblenduj wszystkie składniki na omlet. Dzięki użyciu mąki kokosowej oraz niskocukrowych owoców Twój omlet będzie niskowęglowodanowy!

Rozgrzej masło na patelni, wlej masę i smaż pod przykryciem. W połowie smażenia obróć lub smaż na bardzo małej mocy kuchenki pod przykryciem aż zetnie się także u góry (kontroluj jednak, czy od spodu się nie przypala). Truskawki zblenduj z erytrolem i aromatem waniliowym. Jeżeli używasz mrożonych, dodaj odrobinę wody lub mleka, by polewa była płynna. Omlet podawaj polany polewą, z kleksem jogurtu lub Creamo oraz borówkami lub truskawkami i chipsami kokosa.

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Skomentuj