Omlet Francuski z chipsami to szybkie śniadanie na słono z serialu The Bear! Serial na Disney Plus o ludziach z gastro świata, którzy przygotowują się do otwarcia restauracji aspirującej do gwiazdki Michelin. W jednych z odcinków główna bohaterka przygotowała właśnie taki omlet, który postanowiłam dla was odtworzyć! No może z małą zmianą, bo bez miażdżącej ilości masła 😛
OMLET FRANCUSKI JAK ZROBIĆ?
Jak zrobić omlet francuski na słono? W zasadzie do samego omletu francuskiego potrzebujecie jedynie jajek i tłuszczu do smażenia – masła w wersji oryginalnej, a oliwy z oliwek w nieco zdrowszej. Przyprawy to jedynie sól i pieprz. Ja polecam omlet wykończyć solą Maldon – świetnie nadaje się do wykończenia dań na słono! Niezbędna będzie też dobra patelnia, nieporysowana, bez przywierającego spodu. Omlet francuski to po prostu charakterystyczny sposób smażenia omleta, dzięki któremu jest om ścięty z zewnątrz i kremowy i delikatny wewnątrz. Gdy smażymy inne omlety wylewamy na rozgrzaną patelnię masę jajeczną i smażymy jajka do ścięcia nie ruszając ich. Tutaj inaczej – jajka początkowo mieszamy robiąc jakby jajecznicę i zgarniając większość lekko ścinających się już jaj do wnętrza omleta, a brzegi zostawiamy cieniutki. Następnie zwijamy omlet powoli w rulon tylko od jednej strony do uzyskania charakterystycznego kształtu rogala.
Co dodać do omletu francuskiego? Możecie zostawić taki omlet saute i podać go jedynie z pieczywem z oliwa i pomidorem, a możecie podrasować dodatkami. Dodatki możecie dodać do masy jajecznej i zamknąć je w omlecie, lub też wyłożyć już na talerz na gotowy omlet francuski. Ja preferuję wariant z dodatkami wewnątrz omletu. Oprócz dodatków, które macie w moim przepisie, fajnie pasowałaby tu też szynka, szpinak, parmezan, mozzarella, łosoś wędzony czy serek kozi.
OMLET Z CHIPSAMI – CZY ZDROWY?
Ile kalorii ma omlet francuski? I czy chipsy są zdrowym dodatkiem? Od dawna nie dzielę już żywności na zdrowe i niezdrowe, choć kupnych chipsów „zdrowym produktem” zdecydowanie bym nie nazwała. Spora ilość kalorii i w 100g (ok 450-550kcal), mała objętość, a więc spora ilość kalorii także w garści chipsów (ok 50-60kcal), a dodatkowo niska sytość i mało wartości odżywczych. Wnosząc więc kalorie głównie z tłuszczów nasyconych, tłuszczów trans i węglowodanów prostych nie mamy tu ani błonnika pokarmowego, ani wartościowych substancji odżywczych. Mamy jednak wysoką smakowitość, co z psychodietetycznego punktu widzenia może być dobrym sposobem na urozmaicenie naszej zdrowej diety w produkty, które po prostu bardzo lubimy i do których mamy słabość. OD garści chipsów jeszcze nikomu nic złego się nie stało. Tym bardziej, jeżeli dorzucimy je do pełnowartościowego posiłku pełnego białka oraz zdrowych kwasów tłuszczowych (awokado i oliwa).
PRZEPIS NA OMLET FRANCUSKI Z CHIPSAMI :
- Rozgrzej oliwę lub masło na patelni. Moc ok 4/10.
- Podsmaż minutę ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
- W tym czasie roztrzep rózgą w misce jajka z chlustem mleka tak, by nieco napowietrzyć jajka. Dopraw je solą i pieprzem.
- Wlej jajka na patelnię, nadal średnia moc. Mieszaj jajka silikonową łopatką początkowo tak, jakbyś chciała zrobić jajecznicę. Większość jajek zagarniaj do wnętrza omletu, a na brzegach patelni pozostaw cienką warstwę jajek. Możesz robić to byle jak – nie wymaga to większej filozofii.
- Gdy jajka z brzegu zaczną się ścinać przy pomocy łopatki zacznij zawijać omlet w rulon tworząc omlet. Nie przejmuj się, jeżeli będzie się łamał czy pękał.
- W połowie omletu wyłóż dodatki – posiekany ser żółty, trochę pokruszonych chipsów (ale nie wszystkie) i większą część serka śmietankowego. Zawiń omlet dalej zamykając dodatki wewnątrz. Na końcu omlet zawinięty w rulon powinien znaleźć się na skraju patelni.
- Pomocniczy filmik LIVE z robienia omlet francuski z chipsami znajdziecie TUTAJ.
- Omlet francuski z chipsami i serem przełóż na talerz, możesz posmarować go delikatnie plastrem masła (odrobinkę!), posyp odrobiną soli maldon, reszta chipsów i szczypiorkiem. Dorzuć pozostały kleks serka śmietankowego, obok pomidorki i awokado. I gotowe!