fbpx

NAJLEPSZE PANCAKES BEZGLUTENOWE

  • 20
  • 1
  • kcal 529
  • Węglowodany 62g
  • Białka 16g
  • Tłuszcze 25g

Składniki

  • 50g mąki ryżowej
  • 10g ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 50g jogurtu
  • pół łyżeczki sody
  • 2 łyżki erytrolu
  • 10g masła ghee + łyżeczka do smażenia
  • do podania 2 łyżki jogurtu i truskawki

Ubij białko na sztywno. Dodaj erytrol. Wymieszaj jogurt z żółtkiem i(miłe widziany aromat wanilia) dodaj do masy delikatnie mieszając, dalej wymieszaj mąki z erytrolem i sodą i także dodaj.
Dobrze rozgrzej masło na patelni (ale nie spał!) i nakładaj po 1 łyżce masy na patelnie jako 4 placuszki, gdy zaczną się ścinać po kilku sekundach dokładaj masę (dzięki temu ze nie wyłożysz od razu cała masę Pancakes nie rozleją się po patelni i będą wyższe). Smaż zawsze na małej mocy kuchenki pod przykryciem!

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Skomentuj