Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym to przepis na szybki i zdrowy obiad, który przygotujesz w 15 – 20 minut! Receptura powstała do mojego kultowego wyzwania FIT FOCZKI – PROJEKT REDUKCJA którego 9 już edycja zaczyna się 15 maja 2023!
WŁAŚCIWOŚCI SZPARAGÓW. MAKARON ZE SZPARAGAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM
Szparagi zawierają dużo wapnia, potasu, magnezu i selenu. Są też bardzo dobrym źródłem kwasu foliowego – witaminy niezbędnej w ciąży do rozwoju cewy nerwowej płodu oraz do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Nie zawierają szczególnie dużo białka, węglowodanów, a już na pewno tłuszczy. Są więc niskokaloryczny i sezonowym rewelacyjnym dodatkiem do makaronów, risotto, jajek czy tart! W wyzwaniu wiosennym które nadchodzi zdecydowanie sporo będzie z nimi przepisów!
KTÓRY MAKARON NAJLEPSZY?
Makaron pszenny czy gryczany? Z mąki jasnej czy pełnoziarnisty? Ja najczęściej stawiam na pszenny lub orkiszowy makaron pełnoziarnisty. Nie ma specyficznego smaku jak makaron gryczany czy żytni, a za to o połowę niższy indeks glikemiczny niż klasyczny makaron pszenny z mąki jasnej o niskim typie. Koniecznie spróbujcie przepisu na makaron ze szparagami w sosie śmietanowym, a przekonacie się, jak można z niego zrobić pyszny, szybki i zdrowy obiad w 15 minut!
MAKARON ZE SZPARAGAMI Z SZYNKĄ, SEREM i CZOSNKIEM
Moja propozycja na szybki makaron ze szparagami zawiera szynkę parmeńską i parmezan, ale możecie łatwo zmodyfikować przepis! Wędlina jest po prostu „szybkim” dodatkiem 🙂 Możecie zamiast niej dodać łososia wędzonego i mamy Makaron ze szparagami i łososiem! Lub kurczaka – Makaron ze szaragami i kurczakiem! A może suszone pomidory? Wówczas mamy Wegetariański makaron ze szparagami i suszonymi pomidorami! Świetny przepis na makaron podobny do spaghetti.
PRZEPIS NA MAKARON ZE SZPARAGAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM :
- Oderwij twarde końcówki od szparagów, a części jadalne pokrój.
- Cukinię potnij na talarki, cebulę i czosnek drobno posiekaj.
- Ugotuj makaron al dente w lekko osolonym wrzątku. Odcedź go i przepłucz zimną wodą.
- Rozgrzej oliwę na patelni. Zacznij od podsmażenia cebuli, szparagów i cukinii pod przykryciem. Po ok. 5 minutach dorzuć czosnek, a po kolejnej minucie podlej całość sosem sojowym. Duś ok. 5 minut.
- Teraz, gdy szparagi ją jeszcze al dente, ale nie surowe, dodaj śmietankę, odrobinę bulionu ze słoiczka, sól, pieprz i wymieszaj całość.
- Na koniec dodaj makaron i wymaczaj go w sosie.
- Danie leci na talerz. Posyp makaron parmezanem, dorzuć wędlinę i mile widziany listek bazylii!
A jeżeli macie ochotę na inny przepis na inny szybki makaron – tym razem wegański – zerknijcie na TĘCZOWY WEGE MAKARON Z SOSEM ORZECHOWYM!
Masz ochotę na dużo więcej takich przepisów? Dołącz do mojego najlepszego w tym kraju wyzwania redukcyjnego FIT FOCZKI PROJEKT REUDKCJA! 9 już edycja startuje 15.09. 7 tygodni, 7 jadłospisów redukcyjnych z przepysznymi posiłkami, 13 treningów i setki sfoczkowanych! Sprawdź więcej tutaj! Kolejna edycja – wrzesień 2023!