fbpx
2

LASAGNE DYNIA-SELER-POMIDORY-MOZZARELLA-SZPINAK

  • 40
  • 1
  • kcal 319
  • Węglowodany 36g | 36%
  • Białka 26g | 27%
  • Tłuszcze 16g | 37%

Składniki

  • ok 250g dynii
  • ok 200g szpinaku
  • czosnek
  • seler korzeniowy
  • pomidory/pomidory z puszki
  • mozzarezza 60g
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy

Seler obierz i pokrój na cieńcie plastry. Można go krótko ugotowac na parze lub do pieca na ok 15 min (skropić oliwą), żeby nie był twardy. Dynię obrać i to samo – pokroić w drobniejsze kawałki i upiec ją ok 20 min (skropić wcześniej oliwą, cynamon, kolendra, słodka papryka) lub usmażyć lub ugotować:) W przepisie do lasagne dynia była użyta jako puree (zblendować ją), ale ja użyłam dynii w kawałkach – kostkach.

Dalej… Szpinak usmaż na oliwie lub masełku klarowanym z ząbkiem czosnku + sól, pieprz. Pomidory – najłatwiej użyć z puszki lub użyć własnego przecieru + sól, pieprz, oregano, bazylia, opcjonalnie łyżeczka miodu. Teraz macie już gotowe skłądniki i bierzemy się za ukłądanie…

Naczynie żaroodporne spryskaj oliwą lub masłem klarowanym posmaruj. Na dno ułóż plastry serela, na to pół porcji szpinaku, mozzarella plastry lub starta na tarce, pomidory, dynia, na to znów seler, szpinak itd…  Całość do pieca jeszcze na ok 15 min 🙂

Porcja wychodzi spooora, może być na 1 głodomora, lub dla 2 os 😉

20150916_135241

20150916_135525

20150916_135600

20150916_135716

20150916_135807

20150916_140050

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Komentarzy

  • Monika

    Written on 9 października 2015

    Skąd tu 26 g białka? W 60 g mozarelli go raczej tyle nie będzie, a białko z warzyw raczej się nie wiluza w makro?

    Odpowiedz
    • Olga Lewandowska

      Written on 9 października 2015

      ok 16g jest z mozzarelli, po 2g z warzyw, 4 ze szpinaku. Owszem to białka roślinne, niepełnowartościowe, ale nigdzie nie napisałam, że podaje tylko te pełnowartościowe 🙂 Program na którym pracyje zlicza makro ze wszystkich składników. Ale dzięki za spostrzegawczość,na posiłek potreningowy to się nie nada 😉

      Odpowiedz

Skomentuj