LASAGNE DYNIA-SELER-POMIDORY-MOZZARELLA-SZPINAK

Składniki:

  • ok 250g dynii
  • ok 200g szpinaku
  • czosnek
  • seler korzeniowy
  • pomidory/pomidory z puszki
  • mozzarezza 60g
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy

UDostępnij post

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Wykonanie:

Seler obierz i pokrój na cieńcie plastry. Można go krótko ugotowac na parze lub do pieca na ok 15 min (skropić oliwą), żeby nie był twardy. Dynię obrać i to samo – pokroić w drobniejsze kawałki i upiec ją ok 20 min (skropić wcześniej oliwą, cynamon, kolendra, słodka papryka) lub usmażyć lub ugotować:) W przepisie do lasagne dynia była użyta jako puree (zblendować ją), ale ja użyłam dynii w kawałkach – kostkach.

Dalej… Szpinak usmaż na oliwie lub masełku klarowanym z ząbkiem czosnku + sól, pieprz. Pomidory – najłatwiej użyć z puszki lub użyć własnego przecieru + sól, pieprz, oregano, bazylia, opcjonalnie łyżeczka miodu. Teraz macie już gotowe skłądniki i bierzemy się za ukłądanie…

Naczynie żaroodporne spryskaj oliwą lub masłem klarowanym posmaruj. Na dno ułóż plastry serela, na to pół porcji szpinaku, mozzarella plastry lub starta na tarce, pomidory, dynia, na to znów seler, szpinak itd…  Całość do pieca jeszcze na ok 15 min 🙂

Porcja wychodzi spooora, może być na 1 głodomora, lub dla 2 os 😉

20150916_135241

20150916_135525

20150916_135600

20150916_135716

20150916_135807

20150916_140050

.

Tagi

Ten post ma 2 komentarzy

  1. Monika

    Skąd tu 26 g białka? W 60 g mozarelli go raczej tyle nie będzie, a białko z warzyw raczej się nie wiluza w makro?

    1. Olga Lewandowska

      ok 16g jest z mozzarelli, po 2g z warzyw, 4 ze szpinaku. Owszem to białka roślinne, niepełnowartościowe, ale nigdzie nie napisałam, że podaje tylko te pełnowartościowe 🙂 Program na którym pracyje zlicza makro ze wszystkich składników. Ale dzięki za spostrzegawczość,na posiłek potreningowy to się nie nada 😉

Dodaj komentarz

inne przepisy

20 listopada 2023

3 NAJLEPSZE NOCNE OWSIANKI – SZYBKIE I ZDROWE ŚNIADANIE

7 listopada 2023

TORTILLA Z TOFU, WARZYWAMI I SOSEM ORZECHOWYM WEGE

9 października 2023

JAK UPIEC DYNIĘ? 7 PRZEPISÓW Z DYNI

sklep z dietami i ebookami