fbpx

JAJA ZAPIEKANE ZE SZPARAGAMI Z BOCZKIEM W POMIDORACH

  • 15
  • 1
  • kcal 398
  • Węglowodany 9g
  • Białka 27g
  • Tłuszcze 30g

Składniki

  • szparagi zielone
  • 3 jaja
  • sos pomidorowy
  • pomidorki koktajlowe
  • boczek ok 40g
  • cebulka
  • świeża bazylia
  • masło klarowane/olej kokosowy do smażenia

Szparagi krótko obgotowałam w osolonym wrzątku (ok 3 min). Całość albo smażymy, albo zapiekamy ok 15 min w piekarniku ok 180stopni 15 min. Ja na maśle klarowanym podsmażyłam cebulkę i plastry boczku. Boczek zdjęłam z patelni. Dorzuciłam sos pomidorowy dobrze doprawiony ziołami, po chwili przekrojone pomidorki, na sos wbiłam jajka, na gór szparagi zawinięte w plastry boczku, doprawiłam. Całość smażyłam pod przykryciem na małym ogniu ok 5-7 min do ścięcia się białka jaj;)

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Skomentuj