FRITTATA Z KOZIM SEREM I CHORIZO

Składniki:

SKŁADNIKI:

  • 6 JAJEK
  • 3 ŁYŻKI MLEKA ROŚLINNEGO
  • SEREK KOZI
  • CHORIZO
  • CEBULA
  • CZOSNEK
  • CZERWONA I ŻÓŁTA PAPRYKA
  • PÓŁ OPAKOWANIA SZPINAKU
  • OLEJ KOKOSOWY DO SMAŻENIA

 

UDostępnij post

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Wykonanie:

Podstawą frittaty są jajka i warzywa. Możecie zrobić ją więc na wiele różnych sposobów dodając też mięso/rybę, wymieniając warzywa 😉

Moja propozycja: podsmażamy na oleju kokosowym cebulkę i czosnek. Dorzucamy drobno pokrojoną paprykę żółtą i czerwoną, po chwili szpinak. Doprawiamy warzywa. Osobno chwilkę podsmażamy chorizo (nie jest to konieczne). W osobnej misce roztrzepujemy jajaka z mlekiem (u mnie kokosowe), doprawiamy – chili, ostra papryka, zioła prowansalskie, sól. Dodajemy 2-3 łyżki serka koziego i delikatnie mieszamy.

Warzywa przekładamy do blaszki nasmarowanej olejem, zalewamy całość jajkami, na górę wrzucamy niedbale chorizo. Całość wrzucamy do piekarnika na ok 25-30 min 180stopni do momentu ścięcia jajek 😉

.

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

20 listopada 2023

3 NAJLEPSZE NOCNE OWSIANKI – SZYBKIE I ZDROWE ŚNIADANIE

7 listopada 2023

TORTILLA Z TOFU, WARZYWAMI I SOSEM ORZECHOWYM WEGE

9 października 2023

JAK UPIEC DYNIĘ? 7 PRZEPISÓW Z DYNI

sklep z dietami i ebookami