Podstawą frittaty są jajka i warzywa. Możecie zrobić ją więc na wiele różnych sposobów dodając też mięso/rybę, wymieniając warzywa 😉
Moja propozycja: podsmażamy na oleju kokosowym cebulkę i czosnek. Dorzucamy drobno pokrojoną paprykę żółtą i czerwoną, po chwili szpinak. Doprawiamy warzywa. Osobno chwilkę podsmażamy chorizo (nie jest to konieczne). W osobnej misce roztrzepujemy jajaka z mlekiem (u mnie kokosowe), doprawiamy – chili, ostra papryka, zioła prowansalskie, sól. Dodajemy 2-3 łyżki serka koziego i delikatnie mieszamy.
Warzywa przekładamy do blaszki nasmarowanej olejem, zalewamy całość jajkami, na górę wrzucamy niedbale chorizo. Całość wrzucamy do piekarnika na ok 25-30 min 180stopni do momentu ścięcia jajek 😉