FIT STRIPSY Z SURÓWKĄ

Składniki

NA 2 PORCJE:

  • 300g piersi z kurczaka
  • 50g mąki ryżowej
  • 150ml mleka ryżowego lub innego
  • jajko
  • 40g (szklanka) płatków kukurydzianych bez cukru
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra

SURÓWKA:

  • śmietana kokosowa PlantON Creamo (Lidl),
  • marchew, biała rzodkiew, kapusta czerwona,
  • erytrol, ocet jabłkowy, sok z cytryny

SOS:

Passata pomidorowa + przyprawy

UDostępnij post

Share on twitter
Share on facebook
Share on pinterest
Share on email

Rrozgrzej piec do 190 stopni i przygotuj blaszkę do pieczenia z papierem.

Filet pokrój na kawałki wielkości ok 3cm, dopraw. Rozdrobnij w rękach lub malakserze płatki kukurydziane i przesyp do miseczki. Dalej wymieszaj w osobnej miseczce mąkę, jajko i mleko oraz sól, pieprz i obie papryki. Jeżeli masa jest za gęsta dodaj mleka, jeżeli za rzadka – mąki.  Kawałki kurczaka najpierw zamocz w masie mącznej, a dalej panieruj w płatkach i na blaszkę. Na koniec wszystkie kawałki skrop oliwą, posól i do piekarnika na 20 min!

W tym czasie zrób surówkę – zetrzyj na tarce rzodkiew, marchew i pokrój kapustę. Śmietanę kokosową lub jogurt wymieszaj z odrobiną octu, soku z cytryny, solą i erytrolem, wymieszaj z warzywami.

I Gotowe! Jako sos użyj dobrej passaty lub jogurt + czosnek, koperek, sól.

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

21 lipca 2020

CILBIR – JAJKA PO TURECKU

21 lipca 2020

ZUPA Z BOBEM I MŁODYMI ZIEMNIAKAMI

21 lipca 2020

BEZGLUTENOWE PANCAKES Z RICOTTY

sklep z dietami i ebookami

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

.