Fajna opcja na burgery dla osób nie jedzących pieczywa 😉 A w mini wersji super zakąska na imprezki ;))
Jako „bułki” można użyć plastrów (ok 1-1,5cm grubości) batatów, cukinii, buraka, bakłażana, dużych pieczarek. Pokrojone w takie plastry warzywa skropiłam delikatnie oliwą, dodałam sól, wędzoną słodką papryke i rozmaryn i do pieca, 180 stopni, batatyi buraki ok 30 min, cukinia, pieczarki ok 20 min. Sprawdzcie widelcem pod koniec czy warzywa są już wystarczająco miękkie.
Mięso mielone wymieszałam z pokrojoną cebulką, dodałam ząbek czosnku przeciśnięty przez praske, łyżkę przecieru pomidorowego, sól, pieprz, bazylie i oregano. Całość wymieszałam i ulepiłam 2 kotlety (jeden po ok 75g, a w mini wersji jeden ok 30g). Kotlety usmażyłąm na patelni.
Dodatkowo do środka co dusza zapragnie. U mnie pomidor, pieczarki, cebula czerwona, rukola, a jako sos używałam pesto, musztarde lub domowy ajwar 😉
Najlepsze te z batatami!!!!