BURGERY PALEO

Składniki

  • Mięso mielone (ja używałam wieprzowo-wołowego)
  • Jako bułka: bataty, buraki, cukinia, bakłażan lub pieczarki
  • Do środka: pomidor, kapusta czerwona, cebula, rukola, musztarda/ajwar/pesto/domowy przecier pomidorowy/czosnek
  • Przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, wędzona papryka, bazylia, oregano

UDostępnij post

Share on twitter
Share on facebook
Share on pinterest
Share on email

Fajna opcja na burgery dla osób nie jedzących pieczywa 😉 A w mini wersji super zakąska na imprezki ;))

Jako „bułki” można użyć plastrów (ok 1-1,5cm grubości) batatów, cukinii, buraka, bakłażana, dużych pieczarek. Pokrojone w takie plastry warzywa skropiłam delikatnie oliwą, dodałam sól, wędzoną słodką papryke i rozmaryn i do pieca, 180 stopni, batatyi buraki ok 30 min, cukinia, pieczarki ok 20 min. Sprawdzcie widelcem pod koniec czy warzywa są już wystarczająco miękkie.

Mięso mielone wymieszałam z pokrojoną cebulką, dodałam ząbek czosnku przeciśnięty przez praske, łyżkę przecieru pomidorowego, sól, pieprz, bazylie i oregano. Całość wymieszałam i ulepiłam 2 kotlety (jeden po ok 75g, a w mini wersji jeden ok 30g). Kotlety usmażyłąm na patelni.

Dodatkowo do środka co dusza zapragnie. U mnie pomidor, pieczarki, cebula czerwona, rukola, a jako sos używałam pesto, musztarde lub domowy ajwar 😉

Najlepsze te z batatami!!!!

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

21 lipca 2020

CILBIR – JAJKA PO TURECKU

21 lipca 2020

ZUPA Z BOBEM I MŁODYMI ZIEMNIAKAMI

21 lipca 2020

BEZGLUTENOWE PANCAKES Z RICOTTY

sklep z dietami i ebookami

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

.