• Post Slideshow Image
  • Post Slideshow Image

KREWETKI Z RYŻEM I PESTO

  • Post Slideshow Image
  • Post Slideshow Image
  • 20
  • 1
  • kcal 517
  • Węglowodany 52g
  • Białka 25g
  • Tłuszcze 25g

Składniki

  • krewetki 120g
  • ryż basmati 50g
  • pesto zielone ok 20g
  • orzechy włoskie ok 15g
  • papryka czerwona
  • suszone pomidory ok 20g
  • nać pietruszki
  • świeża bazylia
  • oliwa z oliwek łyżka
  • opcjonalnie cukinia zamiast ryżu

Potrawa tzw. śmieciowa, czyli spontan z reszte z lodówki, który zaskoczył rewelacyjnym połączeniem smaków! 🙂

Na oliwie podsmażyłam 3-4 ząbki czosnku, drobno pokrojoną paprykę, suszone pomidory. Po chwili dorzuciłam krewetki. Doprawiłąm – sól, piperz, ostra papryka. Na koniec dorzuciłam sporo świeżej pietruszki nać.

Ryż ugotowałam odcedziłam, wymieszałam z łyżką zielonego pesto i świeżą bazylią. Podałam go z krewetkami oraz orzechami włoskimi:)

Wersja low carb – zamiast ryżu użyłam makaronu zrobionego z cukinii za pomocą spiralizera (allegro ok 10 zł) krótka podsmażonego z bazylią + pesto 😉

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Skomentuj