PLACKI DYNIOWE Z FIGĄ I ORZECHAMI

Składniki:

  • 300g dynii (polecam hokkaido)
  • jajko
  • mąka – u mnie 20g gryczanej i 20g kasztanowej
  • krem kokosowy lub jogurt naturalny 60g
  • soda oczyszczona
  • erytrol/ksylitol
  • figa
  • 2 orzechy włoskie
  • cynamon
  • ocet jabłkowy

UDostępnij post

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Wykonanie:

Ubiłam białko (nie koniecznie), dodałam 200g startej na tarce dynii, mąki (można tu dac samą gryczaną lub np. żytnią), żółtko, odrobine sody, łyżeczke octu jabłkowego, 3 łżki jogurtu, erytrol i cynamon lub przyprawe do piernika.  Masa na 4 placuszki na rozgrzaną patelnie z 2ch stron.

Do tego miałąm puree ze 100g dynii z poprzedniego dnia (dynia ugotowana, odcedzona i zblendowana z cynamonem i erytrolem), orzechy i fige 🙂 Jeśli ktoś chce, można podrasować miodem 😉

Modyfikacja przepisu CookItLean 😉

.

Tagi

Ten post ma 2 komentarzy

  1. Nikola

    Hey może to głupie pytanie ale jak ugotować dynie?

    1. Olga Lewandowska

      Najgorzej z jej obróbką… Czyli 🙂 Ja najpierw tne ja na pół i potem na ćwiartki i znów na ćwiatrtki wzdłuż 🙂 Od takich plastrów odcinam skórke – to jest najtrudniejsze bo jest ona bardzo twarda i trzeba być ostrożnym. Dalej kroje ją jeszcze na mniejsze kawałki żeby szybciej się ugotowała i wrzucam do wrzątku na ok 15 min aż będzie miękka 🙂 Potem odcedzam i jeśli chce mieć puree benduje z cynamonem i np. erytrolem 😉

Dodaj komentarz

inne przepisy

20 listopada 2023

3 NAJLEPSZE NOCNE OWSIANKI – SZYBKIE I ZDROWE ŚNIADANIE

7 listopada 2023

TORTILLA Z TOFU, WARZYWAMI I SOSEM ORZECHOWYM WEGE

9 października 2023

JAK UPIEC DYNIĘ? 7 PRZEPISÓW Z DYNI

sklep z dietami i ebookami