fbpx

PANCAKE ZE SZPINAKU I RICOTTY

  • 20
  • 1
  • kcal 320
  • Węglowodany 29g
  • Białka 39g
  • Tłuszcze 9g

Składniki

  • szpinak ok 180g
  • czosnek
  • 1 jajko
  • 15g mąki ryżowej
  • 100g ricotty
  • mleko
  • sos – jogurt + przyprawy

Ok. 180g mrożonego szpinaku podsmażyłam z ząbkiem czosnku, solą i pieprzem (można użyć świeżych liści!!). Ubiłam jedno białko + 1 żółtko, 15g mąki ryżowej (można spróbować z inną oczywście) + 100g ricotty + ok 70 ml mleka (może być roślinne, tyle, aby ciasto miało dobrą konsystencje), wymieszać i na patelnie 🙂 Wyszło 6 placuszków. U mnie z łyżką jogurtu wymieszaną z sokiem z cytryny i kiełki nie pamiętam już czego

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Skomentuj