KREMOWY OMLET NADZIEWANY SZPINAKIEM, RICOTTĄ, SUSZONYMI POMIDORAMI

Składniki

  •  3 jaja
  •  ok 150g szpinaku
  •  por i cebula
  •  łyżka Creamo kokosowe – śmietany kokosowej
  • łyżeczka oliwy
  •  20g suszonych pomidorów
  • łyżeczką mąki np ryżowej
  •  kilka sztuk oliwek czarnych
  • łyżka ricotty lub serka koziego, fety lub mozzarelli

Dodatki oczywiście można podmienić na inne ulubione.

UDostępnij post

Share on twitter
Share on facebook
Share on pinterest
Share on email

Podsmaż na patelni na oliwie odrobinę pokrojonego pora i cebulki (można dorzucić też czosnek i coś pominąć). Po chwili dorzuć szpinak i podduś chwilkę pod przykryciem. Dodaj łyżkę Creamo kokosowe, łyżeczkę płaską mąki (może być też np. skrobia ziemniaczana), sól, pieprz, wymieszaj. Podsmaż jeszcze chwilkę i ściągnij z patelni na talerzyk. Na tą samą patelnię wlej jajka roztrzepane wcześniej z solą, pieprzem, ulubionymi przyprawami i odrobinką mleka (u mnie roślinne). Po chwili gdy jaja zaczną się powoli ścinać wyłóż na omlet nasz szpinak. Na to wędrują pokrojone suszone pomidory i oliwki (lub inne dodatki) oraz serek. Zawijamy omlet, smażymy jeszcze chwilkę i gotowe!

Małe urozmaicenie jajeczno-porannych rewolucji 🙂

P.S. Sprawdżcie na krótkim filmiku poniżej jak sprytnie zawinąć omlet w podobny sposób!

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

21 lipca 2020

CILBIR – JAJKA PO TURECKU

21 lipca 2020

ZUPA Z BOBEM I MŁODYMI ZIEMNIAKAMI

21 lipca 2020

BEZGLUTENOWE PANCAKES Z RICOTTY

sklep z dietami i ebookami

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

.