KREMOWY OMLET NADZIEWANY SZPINAKIEM, RICOTTĄ, SUSZONYMI POMIDORAMI

  • 10
  • 1
  • kcal 474
  • Węglowodany 12g
  • Białka 29g
  • Tłuszcze 33g

Składniki

  •  3 jaja
  •  ok 150g szpinaku
  •  por i cebula
  •  łyżka Creamo kokosowe – śmietany kokosowej
  • łyżeczka oliwy
  •  20g suszonych pomidorów
  • łyżeczką mąki np ryżowej
  •  kilka sztuk oliwek czarnych
  • łyżka ricotty lub serka koziego, fety lub mozzarelli

Dodatki oczywiście można podmienić na inne ulubione.

Podsmaż na patelni na oliwie odrobinę pokrojonego pora i cebulki (można dorzucić też czosnek i coś pominąć). Po chwili dorzuć szpinak i podduś chwilkę pod przykryciem. Dodaj łyżkę Creamo kokosowe, łyżeczkę płaską mąki (może być też np. skrobia ziemniaczana), sól, pieprz, wymieszaj. Podsmaż jeszcze chwilkę i ściągnij z patelni na talerzyk. Na tą samą patelnię wlej jajka roztrzepane wcześniej z solą, pieprzem, ulubionymi przyprawami i odrobinką mleka (u mnie roślinne). Po chwili gdy jaja zaczną się powoli ścinać wyłóż na omlet nasz szpinak. Na to wędrują pokrojone suszone pomidory i oliwki (lub inne dodatki) oraz serek. Zawijamy omlet, smażymy jeszcze chwilkę i gotowe!

Małe urozmaicenie jajeczno-porannych rewolucji 🙂

P.S. Sprawdżcie na krótkim filmiku poniżej jak sprytnie zawinąć omlet w podobny sposób!

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Skomentuj

BLACK FRIDAY! 40% Rabatu na nowe jadłospisy na sklepie od czwartku do niedzieli na hasło: BLACKFRIDAY