Jajka w koszulkach na tostach z boczkiem i mozzarellą to idealne, weekendowe śniadanie. I nie wiem czy was zaskoczę, ale zrobienie jajek poche (w koszulkach) jest… banalnie proste! Oczywiście – doświadczenie czyni mistrza, ale prawdopodobnie bez żadnego problemu wyjdą wam już za pierwszym razem. To też świetna okazja na mały popis kulinarny np. dla ukochanej osoby! Najczęściej jajka w koszulkach podajemy w towarzystwie sosu holenderskiego, jednak ja z niego rezygnuje. Jest bardzo wysoko kaloryczny! W wersji z sosem, takie śniadanie może mieć nawet 700-800kcal!
Najważniejsze 2 rzeczy, o których musisz pamiętać przygotowując jajka w koszulkach, to dodatek octu spirytusowego (nie jabłkowego czy winnego!) do wody (i nie obawiaj się – jajka nie przejmą jego smaku) oraz czas gotowania! Jajka poche od momentu wbicia do wody gotujemy dokładnie 3 minuty i 15-30 sekund max! Jeżeli wyciągniesz je po 4 minutach, żółtko będzie już twarde. Jeżeli po 2,5 minuty – białko będzie nieścięte…
A jeżeli chcecie zobaczyć dokładny filmik jak robiłam jajka, łapcie link do mojego Instagrama gdzie znajdziecie pełen instruktaż z wideo https://www.instagram.com/tv/CKqntaYHiFc/ Jeżeli wyjdą wam już za pierwszym czy drugim razem, potem taki sposób przygotowania jajek będzie wydawał się wam banalnie prosty! A jaki efektowny!
WYKONANIE JAJKA W KOSZULKACH NA TOSTACH Z BOCZKIEM I MOZZARELLĄ:
1. Tost: na jedną kromkę pieczywa połóż mozzarellę i awokado (możesz 1 kromkę posmarować też pesto, ale nie uwzględniłam tego w kaloryczności). Tost podgrzej na patelni lub w mikrofali tak, by ser lekko się roztopił, a w tym czasie…
2. Boczek leci na patelnie na dość wysoką moc, a dodatkowo…
3. Do jajek poche potrzebujemy średni garnek z wrzącą wodą (1/3 wysokości) z 3ma łyżkami octu spirytusowego. Gdy woda będzie wrzeć zmniejszamy moc kuchenki, by nie bulgotała i wbijamy delikatnie 2 jajka bezpośrednio do wody z niskiej wysokości, jedno po drugim (lub możesz zacząć tylko od jednego). Od razu nastaw stoper i pilnuj czasu! Jajka powinny się gotować ok 3.15min. Za krótko – białko będzie płynne. Za długo – żółtko się zetnie… Pamiętaj, które jajko wbiłam do wody jako pierwsze i to wyciągnij w pierwszej kolejności. Jajka wyciągamy delikatnie łyżką cedzakową na talerzyk.
4. Tost z serem przekładamy na talerz, na niego wykładamy podsmażony boczek, jajka, odrobine awokado i zielone zioła lub szczypior! Mile widziane także płatki suszonego chili.