GOŁĄBKI Z KASZĄ JAGLANĄ, INDYKIEM I WARZYWAMI

Składniki:

  • kapusta
  • kasza jaglana
  • 100g indyk mielony
  • marchew
  • pieczarki
  • oliwa
  • natka pietruszki
  • bulion
  • przyprawy

UDostępnij post

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Wykonanie:

Proporcje na 3 sztuki!

Gotujemy 50g kaszy jaglanej z odrobiną soli. Zajmie to ok. 15 min. Z młodej kapusty wykrawamy głąb i parzymy lekko kapustę. Liście rozdzielamy. Ja na 3 sztuki użyłam 6 liści – po 2 na sztuke. Pieczarki siekamy, marchewkę średnią ścieramy na tarce jarzynowej i podsmażamy na łyżce oleju rzepakowego/oliwy, razem z przyprawionym mięsem mielonym iłyżką przecieru pomidorowego, doprawiamy solą i odrobiną chili. Mieszamy duszone pieczarki z marchewką, kaszą jaglaną i posiekaną natką pietruszki. Ewentualnie doprawiamy do smaku pieprzem. Nakładamy farsz do liści kapusty zakładając boki liści do środka, a następnie zwijamy w rulon. Robimy gołąbki. Gołąbki układamy na patelni i podsmażamy delikatnie z obu stron, następnie zalewamy 1 szklanką rosołu, dodajemy 2 pieczarki pokrojone w plastry. Przykrywamy pokrywką i dusimy około 10 minut aż gołąbki będą miękkie. Posypujemy natką pietruszki.

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

20 listopada 2023

3 NAJLEPSZE NOCNE OWSIANKI – SZYBKIE I ZDROWE ŚNIADANIE

7 listopada 2023

TORTILLA Z TOFU, WARZYWAMI I SOSEM ORZECHOWYM WEGE

9 października 2023

JAK UPIEC DYNIĘ? 7 PRZEPISÓW Z DYNI

sklep z dietami i ebookami