Proporcje na 3 sztuki!
Gotujemy 50g kaszy jaglanej z odrobiną soli. Zajmie to ok. 15 min. Z młodej kapusty wykrawamy głąb i parzymy lekko kapustę. Liście rozdzielamy. Ja na 3 sztuki użyłam 6 liści – po 2 na sztuke. Pieczarki siekamy, marchewkę średnią ścieramy na tarce jarzynowej i podsmażamy na łyżce oleju rzepakowego/oliwy, razem z przyprawionym mięsem mielonym iłyżką przecieru pomidorowego, doprawiamy solą i odrobiną chili. Mieszamy duszone pieczarki z marchewką, kaszą jaglaną i posiekaną natką pietruszki. Ewentualnie doprawiamy do smaku pieprzem. Nakładamy farsz do liści kapusty zakładając boki liści do środka, a następnie zwijamy w rulon. Robimy gołąbki. Gołąbki układamy na patelni i podsmażamy delikatnie z obu stron, następnie zalewamy 1 szklanką rosołu, dodajemy 2 pieczarki pokrojone w plastry. Przykrywamy pokrywką i dusimy około 10 minut aż gołąbki będą miękkie. Posypujemy natką pietruszki.