Lubicie czasem zjeść coś zupełnie innego spoza codziennej rutyny?
Jeśli tak, podsuwam wam taką propozycje. Jajka po turecku na czosnkowym jogurcie greckim z palonym masłem z papryką i tahini. Oczywiście dorzuciłam trochę letnich warzyw! Jeżeli macie problem z jajkami w koszulce, zróbcie sadzone. Ale zapewniam, ze te w koszulce to nic trudnego!
WYKONANIE
- Jogurt wymieszaj z ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę oraz odrobina soli i pieprzu. Rozsmaruj jogurt na talerzu.
- Zagotuj wodę w garnku z dodatkiem 3 łyżek octu spirytusowego. Prosto do wody wbij delikatnie jajko i trzymaj je w delikatnie gotującej się wodzie 3 min. Po
- tym czasie wyciągnij je ostrożnie łyżką cedzakową. Gdy przeciągniesz za bardzo czas jajko będzie miało ścięte żółtko. To samo zrób z drugim i wyłóż je na nasz jogurt.
- W garnuszku roztop masło z dodatkiem tahiny oraz przyprawami -1/3 łyżeczki obu papryk i chili oraz odrobiną kurkumy.
- Naszym maślanym sosem polej jajka, na to plasterki letnich warzyw, sól, pieprz, nać pietruszki, kolendra lub mięta i wcinaj!
SMACZNEGO!