fbpx

CILBIR – JAJKA PO TURECKU

  • 10
  • 1
  • kcal 501
  • Węglowodany 15g
  • Białka 29g
  • Tłuszcze 39g

Składniki

  • 2 jajka
  • 2 łyżki octu spirytusowego (nie jabłkowy!)
  • Łyżka masła ghee
  • 10g (łyżka) tahini
  • Łyżeczka sezamu
  • Ząbek czosnku
  • Słodka papryka, wędzona papryka, mielone chili
  • Ulubione warzywa – czerwona papryka, rzodkiewki, ogórek
  • 200g jogurtu greckiego Light lub Skyr

Lubicie czasem zjeść coś zupełnie innego spoza codziennej rutyny?
Jeśli tak, podsuwam wam taką propozycje. Jajka po turecku na czosnkowym jogurcie greckim z palonym masłem z papryką i tahini. Oczywiście dorzuciłam trochę letnich warzyw! Jeżeli macie problem z jajkami w koszulce, zróbcie sadzone. Ale zapewniam, ze te w koszulce to nic trudnego!

WYKONANIE

Jogurt wymieszaj z ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę oraz odrobina soli i pieprzu. Rozsmaruj jogurt na talerzu.
Zagotuj wodę w garnku z dodatkiem 3 łyżek octu spirytusowego. Prosto do wody wbij delikatnie jajko i trzymaj je w delikatnie gotującej się wodzie 3 min. Po tym czasie wyciągnij je ostrożnie łyżką cedzakową. Gdy przeciągniesz za bardzo czas jajko będzie miało ścięte żółtko. To samo zrób z drugim i wyłóż je na nasz jogurt.
W garnuszku roztop masło z dodatkiem tahiny oraz przyprawami -1/3 łyżeczki obu papryk i chili oraz odrobiną kurkumy.
Naszym maślanym sosem polej jajka, na to plasterki letnich warzyw, sól, pieprz, nać pietruszki, kolendra lub mięta i wcinaj!

SMACZNEGO!

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Skomentuj