DSC_0535a

CILBIR – JAJKA PO TURECKU

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki octu spirytusowego (nie jabłkowy!)
  • Łyżka masła ghee
  • 10g (łyżka) tahini
  • Łyżeczka sezamu
  • Ząbek czosnku
  • Słodka papryka, wędzona papryka, mielone chili
  • Ulubione warzywa – czerwona papryka, rzodkiewki, ogórek
  • 200g jogurtu greckiego Light lub Skyr

UDostępnij post

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Wykonanie:

Lubicie czasem zjeść coś zupełnie innego spoza codziennej rutyny?
Jeśli tak, podsuwam wam taką propozycje. Jajka po turecku na czosnkowym jogurcie greckim z palonym masłem z papryką i tahini. Oczywiście dorzuciłam trochę letnich warzyw! Jeżeli macie problem z jajkami w koszulce, zróbcie sadzone. Ale zapewniam, ze te w koszulce to nic trudnego!

WYKONANIE

  1. Jogurt wymieszaj z ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę oraz odrobina soli i pieprzu. Rozsmaruj jogurt na talerzu.
  2. Zagotuj wodę w garnku z dodatkiem 3 łyżek octu spirytusowego. Prosto do wody wbij delikatnie jajko i trzymaj je w delikatnie gotującej się wodzie 3 min. Po
  3. tym czasie wyciągnij je ostrożnie łyżką cedzakową. Gdy przeciągniesz za bardzo czas jajko będzie miało ścięte żółtko. To samo zrób z drugim i wyłóż je na nasz jogurt.
  4. W garnuszku roztop masło z dodatkiem tahiny oraz przyprawami -1/3 łyżeczki obu papryk i chili oraz odrobiną kurkumy.
  5. Naszym maślanym sosem polej jajka, na to plasterki letnich warzyw, sól, pieprz, nać pietruszki, kolendra lub mięta i wcinaj!

SMACZNEGO!

.

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

20 listopada 2023

3 NAJLEPSZE NOCNE OWSIANKI – SZYBKIE I ZDROWE ŚNIADANIE

7 listopada 2023

TORTILLA Z TOFU, WARZYWAMI I SOSEM ORZECHOWYM WEGE

9 października 2023

JAK UPIEC DYNIĘ? 7 PRZEPISÓW Z DYNI

sklep z dietami i ebookami