To zdecydowanie jeden z moich najlepszych przepisów. Dopracowywałam go wiele razy, jako, że początkowo każda próba kończyła się zakalcem. No i w końcu udało się i weszła do stałego menu w mojej kawiarni Bez Przesady Wrocław. Zacznę od kilku ważnych wskazówek dotyczących pracy z drożdżami…
Używamy tylko misek plastikowych lub ceramicznych (nie metalowych). Używamy produktów o temperaturze pokojowej lub lekko podgrzanych, letnich (jaja nie powinny być prosto z lodówki). Zaczyn ma trochę urosnąć i mają się wytworzyć bąbelki. Zbyt wysoka temp zaczynu zabija drożdże, zbyt niska – nie rosną. Gdy zaczyn osiągnie za wysoką temperaturę z chałki macie zakalec gotowy.
- ZACZYN – 50g mleka podgrzej lekko do temp ok 37 stopni (za gorące mleko zabija drożdże). Najlepiej zmierz termometrem temp, mleko ma być letnie, ani zimne ani gorące.
- Do plastikowej lub ceramicznej miski pokrusz drożdże, dodaj 20g miodu (alternetywa – łyżeczka cukru zamiast miodu…) 50 ml lekko ciepłego mleka i łyżeczkę mąki ryżowej. Wymieszaj całość rózgą do jednolitej konsystencji.
- Przykryj miskę z zaczynem bawełnianą ściereczką i wstaw w ciepłe miejsce – do piekarnika nastawionego na 50 stopni (nie więcej) z otworzonymi drzwiczki lub połóż obok ciepłego urządzenia (w kawiarni miskę wstawialiśmy pomiędzy dwie rozgrzane gofrownice). Zaczyn potrzebuje ok 10-20 min żeby urosnąć.
- UWAGA! Nie przegrzej zaczynu! Jeśli będziesz za długo go trzymać lub temp będzie za wysoka zepsujesz zaczyn (mleko wyraźnie i mocno oddzieli się od drożdży), wówczas musisz zrobić go od nowa!
- W osobnej misce wymieszaj przesiane mąki, dodaj puder erytrol, sól, wymieszaj.
- W czasie gdy zaczyn pracuje, roztop i przestudź lekko masło żeby nie było bardzo gorące.
- Podgrzej resztę 270ml mleka – ponownie ma być letnie (możesz mleko rozpuścić z masłem).
- Do przesianych mąk także w plastikowej misce dodaj masło, mleko, jaja, zaczyn z drożdży i pozostałe 20g miodu – wymieszaj rózgą tak żeby nie było grudek. Ciasto będzie dość płynne.
- Małą blaszkę ok 20/10cm wyłóż papierem do pieczenia, spryskaj olejem, wlej masę.
Chałkę wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz w 180 stopniach przez ok 50 min. Po ok 20-25min powinna zacząć już ładnie rosnąć. Sprawdź patyczkiem czy jest dopieczona pod koniec 😉
Po upływie czasu wyłącz piekarnik i potrzymaj jeszcze chwilę chałkę w otwartym piecu.