fbpx
  • Post Slideshow Image

BEZGLUTENOWY DUTCH BABY Z FIT LEMON CURD CZYLI PIECZONY NALEŚNIK Z KREMEM CYTRYNOWYM

  • Post Slideshow Image
  • 30
  • 1
  • kcal 423
  • Węglowodany 53g
  • Białka 22g
  • Tłuszcze 14g

Składniki

NALEŚNIK

  • 40g mąki ryżowej
  • 10g mąki ziemniaczanej lub z tapioki
  • 10g mąki kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki erytrolu
  • pół szklanki dowolnego mleka

LEMON CURD 3 PORCJE

  • 1 duża cytryna sok + skórka
  • 1 jajko + żółtko
  • 1 łyżka oleju kokosoweho
  • łyżka erytrolu

Do tego dani potrzebować będziecie jeszcze małej żeliwnej patelni do zapiekania lub małej tortownicy o średnicy między 16 a 22 cm!

Dutch Baby, czyli pieczony naleśnik spełnia wszystkie moje wymagania ulubionego śniadania. Jest banalnie prosty (wystarczy wymieszać składniki), pyszny, można go zrobić z różnymi dodatkami prze co można manipulować makroskładnikami ostatecznej jego wersji, no i można przyrządzić go na słodko oraz na słono! Ach no i jest piękny!

NALEŚNIK – Zmiksuj wszystkie składniki na naleśnik. Dobrze sprawdzi się tu blender kielichowy lub ewentualnie mikser by napowietrzyć masę. Przelej ją do dobrze natłuszczonej formy do zapiekania i wrzuć ją do pieca nagrzanego na 200 stopni na 25 min.

LEMON CURD – w tym czasie robimy krem cytrynowy ( chyba, że serwujesz z innym dodatkiem, np. po prostu jogurt + owoce!). Zrób kąpiel wodną czyli do dużego garnka wlewamy wrzątek a do niego wkładamy metalową miskę lub mniejszy garnek tak, by jego dno dotykało wody i było w niej lekko zanurzone. Do tego mniejszego garnka dajemy olej, erytrol i startą na mniejszych oczkach skórkę z cytryny i mieszamy do rozpuszczenia słodzika. Teraz wbijamy jajko + żółtko jednak caaaały czas mieszaj trzepaczką, by nie zrobiła nam się jajecznica. Po chwili od razu dodajemy sok wyciśnięty z całej cytryny i mieszamy wciąż nie przerywając aż masa nam zgęstnieje. Odstawiamy i przekładamy do słoiczka.

Moja propozycja podania naleśnika to właśnie dodatek Lemon Curd, truskawek i oczywiście puder z erytrolu + chipsy kokosowe!

P.S. Kalorie podałam na sam naleśnik!

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!
Zobacz także

Skomentuj