fbpx

BEZA Z OWOCAMI

  • 5
  • 2
  • kcal 264
  • Węglowodany 33g
  • Białka 21g
  • Tłuszcze 5g

Składniki

  • 4białka jaj
  • proszek do pieczenia
  • erytrol

Dodatki

  • jogurt
  • banan
  • białko
  • owoce
  • amarantus
  • wiórki kokosowe

4 białka ubić na sztywno na wolnych obrotach ze szczyptą soli i odrobiną proszku do pieczenia. Na koniec dodać słodzik (u mnie erytrol, dobrze sprawdza się tu ksylitol, zwiększa to kaloryczność, ale i tak wychodzi niewielka 🙂 do uzyskania pożądanej słodkości już na wysokich obrotach. Folie do pieczenia spryskać olejem, wyłożyć białka, ułormować „kopiec” – najlepiej wysoki z wgłębieniem w środku i do pieca 180 stopni 60 min.

Całość robi się 5 min, a przez godzinę w piecu można zrobić tyyyle rzeczy – prysznic, pranie, zaparzyć kawe, wyjąć naczynia ze zmywarki, odpisac na maile i wiadomości ;P

U mnie beza z sosem jogurtowo – bananowym czyli 100g jogurtu zblendowanego z połową banana, 5g białka waniliowego i odrobiną karobu (lub kakao), 50g owoców mrożonych, 60g mango, łyżka amarantusa 3g i łyżeczka wiórek 🙂
Sama beza to 59kcal, a z moimi dodatkami wyszło 264kcal 21B 33W 5T

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Skomentuj