PIZZA NA OWSIANYM SPODZIE

Składniki

  • 150g mąka owsiana bezglutenowa
  • 90g mąka ziemniaczana
  • 15 g oliwa z oliwek
  • 35g siemię lniane
  • 12g drożdze instant
  • 100g mozzarella
  • 50g szybka parmeńska (wymień na krewetki, łososia, kurczaka, chorizo, salami)
  • sos pomidorowy (np. z passaty)
  • ulubione dodatki: pomidorki, pieczarki, oliwki
  • rukola lub szpinak, bazylia
  • ok 200ml wody
  • sól

UDostępnij post

Share on twitter
Share on facebook
Share on pinterest
Share on email

Mąki przesiej przez sitko, siemię lniane zmiel blenderem lub w rozdrabniaczu. Wymieszaj mąki z drożdżami i zmielonym lnem, łyżeczką soli i oliwą. Dodaj połowę porcji lekko ciepłej wody (ok 40 stopni)  i miksuj całość dolewając resztę. Ciasto przełóż do plastikowej, szklanej lub ceramicznej miski  lekko natłuszczonej oliwą, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok 40 min do wyrośnięcia. Temperatura pokojowa, miejsce blisko kaloryfera w zupełności wystarczy.

WAŻNE! Do drożdzy nie możesz dodać za gorącej wody, nie trzymaj ciasta w metalowej misce oraz w zbyt wysokiej temperaturze (np. nie wsadzaj do nagrzanego pieca) – te czynności zabiją drożdze i ciasto nie urośnie.

Przygotuj blaszkę do pieczenia. Wyłóż ją papierem, spryskaj oliwą. Nagrzej piec na 250 stopni, termoobieg. Gotowe, lekko wyrośnięte ciasto chwilę wyrób ręcznie, przełóż na blaszkę i łyżką lub dłońmi uformuj cienki placek od pizzy. Jeżeli ciasto lekko się klei, łyżkę mocz w wodzie – ułatwi to jego formowanie. Na ciasto leci sos pomidorowy/doprawiona passata pomidorowa, starta lub poszarpana mozzarella, parmeńska polecam bez konserwantów marka PIKOK z Lidla), pieczarki, pomidorki lub inne ulubione dodatki. Nasza pizza wędruje do pieca na ok 10 min.

Po tym czasie gotowa Pizzę wyciągnij, udekoruj świeżą bazylią czy rukolą, szpinakiem, skrop oliwą i gotowe!

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

21 lipca 2020

CILBIR – JAJKA PO TURECKU

21 lipca 2020

ZUPA Z BOBEM I MŁODYMI ZIEMNIAKAMI

21 lipca 2020

BEZGLUTENOWE PANCAKES Z RICOTTY

sklep z dietami i ebookami

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

.