fbpx

PIECZONY OMLET Z SOSEM ORZECHOWYM

  • 20
  • 1
  • kcal 439
  • Węglowodany 25g
  • Białka 22g
  • Tłuszcze 33g

Składniki

  • 3 lub 2 jajka lub 2 jajka+białko
  • łyżka spora mąki np. owsianej (może być jaglana, kasztanowa, ryżowa)
  • czubata łyżka jogurtu naturalnego lub kokosowego
  • 1/3 dużego banana lub 1/2 małego
  • opcjonalnie (polecam) łyżka białka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
  • erytrol do waszego poziomu słodkości (ok 2 łyżki)

    SOS:

  • łyżka masła orzechowego
  • ok 2 łyżki dowolnego mleka
  • miłe widziany aromat waniliowy

Białka ubij na sztywno na wysokiej mocy miksera. Zmniejsz trochę moc i dodaj erytrol, mąkę, żółtka, proszek, białko. Po chwili po wymieszaniu ustaw minimalna moc, dodaj jogurt i rozgniecionego widelcem banana i krótko i delikatnie zmiksuj.
Masę przelej do małej tortownicy spryskanej olejem (między 18 a 22cm;18cm będzie idealna na 2 jajko, 22 na 3 jajka choć 3 jajka w 18centymetrowej tez się mieszczą, a omlet wychodzi wtedy mega wyrośnięty). Masa leci do nagrzanego piekarnika na ok 20min. Sprawdźcie palcem po tym czasie czy omlet jest ok! Nie przeciągnięcie za długo czasu pieczenia bo omlet wyjdzie suchy!

Sos- wymieszajcie widelcem w małej miseczce masło z mlekiem do połączenia się składników by rozrzedzić nieco masło do lejącej konsystencji!

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!
Zobacz także

Skomentuj