Omlet w połowie tortilli Low Carb to mój super argument, aby namówić was jeszcze do dołączenia do naszego wyzwania Fit Foczki Insulinooporność! 😀 To już 7 edycja i wystartowałyśmy wczoraj, 11.09. Dołączać możecie też w trakcie – szkolenia oraz 6 jadłospisów low carb będzie na was czekać! A więcej o całym wyzwaniu, zabawie i edukacji możecie poczytać TUTAJ.
Dlaczego takie śniadanie dla osób z Insulinoopornością (i każdego innego też!) i na start wyzwania? Zaczynamy w poniedziałek, a więc w grę wchodzą tylko ekspresowe przepisy 😀 Ten przepis zrobisz w max 10 min! No i dodatkowo poniedziałkowe śniadanie musi byc sztosem, żeby dobrze rozpocząć weekend. Co jeszcze? Mamy tu węglowodany złożone, ale małą ich ilość (celowo użyłam tylko pół tortilli, a nie całą) więc stabilny poziom cukru we krwi i dużo energii gwarantowane! Mamy tu też źródło zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych (oliwa, awokado), oraz pełnowartościowego białka (wędlina, ser, jajka), a więc wszystko, czego potrzebuje nasz organizm by prawidłowo pracować.
WYKONANIE OMLET W POŁOWIE TORTILLI LOW CARB:
- Rozgrzej oliwę. Na jedną stronę patelni wrzuć pół tortilli, a na druga czosnek.
- Po ok 2 minutach całość zalej jajkami roztrzepanymi z łyżką mleka, solą i pieprzem.
- Wrzuć na omlet pokrojoną wędlinę lub łososia i ser.
- Smaż pod przykryciem na średniej mocy do ścięcia jaj.
- Przy pomocy łopatki złóż omlet na pół tak, by połowa tortilli wciąż przylegała do dna patelni i ponownie na pół tak, by omlet zamknąć w tortilli (PATRZ FILM)
- Omlet w połowie tortilli low carb podawaj z awokado i warzywkami.
A podobny przepis z wyzwania, ale na Quesadillę znajdziesz TUTAJ. Więcej przepisów na takie pyszne, szybkie i pyszne śniadania znajdziesz w moim ŚNIADANIOBOOKU! A więcej przepisów dla Insulinoopornych w jadłospisie im dedykowanym!
ZDJĘCIA OMLETU W WYKONANIU UCZESTNICZEK WYZWANIA FIT FOCZKI INSULINOOPORNOŚĆ: