Omlet w połowie tortilli low carb

OMLET W POŁOWIE TORTILLI LOW CARB

Składniki:

  • 2 jajka
  • łyżka mleka lub napoju roślinnego
  • 5ml oliwy z oliwek
  • pół pełnoziarnistej tortilli (Lidl)
  • ząbek czosnku
  • 25g sera żółtego light (auchan, carrefour) lub 40g mozzarelli light
  • 30g wędliny (np. good valley bez konserwantów) lub łososia wędzonego
  • 35g awokado
  • dodatkowo warzywka np. pomidorki, jakaś roszponka czy sałata

UDostępnij post

Share on twitter
Share on facebook
Share on pinterest
Share on email

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

.

Wykonanie:

Omlet w połowie tortilli Low Carb to mój super argument, aby namówić was jeszcze do dołączenia do naszego wyzwania Fit Foczki Insulinooporność! 😀 To już 7 edycja i wystartowałyśmy wczoraj, 11.09. Dołączać możecie też w trakcie – szkolenia oraz 6 jadłospisów low carb będzie na was czekać! A więcej o całym wyzwaniu, zabawie i edukacji możecie poczytać TUTAJ.

Dlaczego takie śniadanie dla osób z Insulinoopornością (i każdego innego też!) i na start wyzwania? Zaczynamy w poniedziałek, a więc w grę wchodzą tylko ekspresowe przepisy 😀 Ten przepis zrobisz w max 10 min! No i dodatkowo poniedziałkowe śniadanie musi byc sztosem, żeby dobrze rozpocząć weekend. Co jeszcze? Mamy tu węglowodany złożone, ale małą ich ilość (celowo użyłam tylko pół tortilli, a nie całą) więc stabilny poziom cukru we krwi i dużo energii gwarantowane! Mamy tu też źródło zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych (oliwa, awokado), oraz pełnowartościowego białka (wędlina, ser, jajka), a więc wszystko, czego potrzebuje nasz organizm by prawidłowo pracować.

WYKONANIE OMLET W POŁOWIE TORTILLI LOW CARB:

  1. Rozgrzej oliwę. Na jedną stronę patelni wrzuć pół tortilli, a na druga czosnek.
  2. Po ok 2 minutach całość zalej jajkami roztrzepanymi z łyżką mleka, solą i pieprzem.
  3. Wrzuć na omlet pokrojoną wędlinę lub łososia i ser.
  4. Smaż pod przykryciem na średniej mocy do ścięcia jaj.
  5. Przy pomocy łopatki złóż omlet na pół tak, by połowa tortilli wciąż przylegała do dna patelni i ponownie na pół tak, by omlet zamknąć w tortilli (PATRZ FILM)
  6. Omlet w połowie tortilli low carb podawaj z awokado i warzywkami.

A podobny przepis z wyzwania, ale na Quesadillę znajdziesz TUTAJ. Więcej przepisów na takie pyszne, szybkie i pyszne śniadania znajdziesz w moim ŚNIADANIOBOOKU! A więcej przepisów dla Insulinoopornych w jadłospisie im dedykowanym!

ZDJĘCIA OMLETU W WYKONANIU UCZESTNICZEK WYZWANIA FIT FOCZKI INSULINOOPORNOŚĆ:

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

20 listopada 2022

OMLET TIRAMISU

4 listopada 2022

5 PRZEPISÓW Z PUREE Z DYNI

28 października 2022

PANCAKES DYNIOWE Z DUSZONYMI ŚLIWKAMI

sklep z dietami i ebookami