ŁOSOŚ PIECZONY NA RYŻU Z PESTO

Składniki:

2 PORCJE:

  •  200g łososia
  • 100g ryżu
  • 30g zielonego pesto
  •  łyżeczka sosu sojowego
  • łyżeczka miodu
  •  kilka plasterków cytryny
  •  10g oliwy
  • pomidorki koktajlowe
  • świeża bazylia

UDostępnij post

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Wykonanie:

Łososia opłucz i osusz. Dopraw solą, pieprzem, mieloną papryką i kurkumą. Miód wymieszaj z sosem sojowym i oliwą oraz łyżką soku z cytryny po czym natrzyj rybę miksturą. Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedz, wymieszaj z pesto oraz listkami bazylii i wyłóż go na całej powierzchni naczynia żaroodpornego. Na ryż wyłóż łososia, pomidorki koktajlowe, listki bazyli, plasterki cytryny, a całość skrop jeszcze odrobinę jej sokiem. Całość leci do pieca na 15 min w 200 stopniach!

SMACZNEGO!

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

20 listopada 2023

3 NAJLEPSZE NOCNE OWSIANKI – SZYBKIE I ZDROWE ŚNIADANIE

7 listopada 2023

TORTILLA Z TOFU, WARZYWAMI I SOSEM ORZECHOWYM WEGE

9 października 2023

JAK UPIEC DYNIĘ? 7 PRZEPISÓW Z DYNI

sklep z dietami i ebookami