fbpx

TOSTY FRANCUSKIE Z SERKIEM WANILIOWYM ORAZ DUSZONYM RABARBAREM I TRUSKAWKAMI

  • 20
  • 1
  • kcal 469
  • Węglowodany 53g
  • Białka 25g
  • Tłuszcze 10g

Składniki

  • 2 kromki pieczywa żytniego
  • 50ml dowolnego mleka
  • 0,5 jajka (tak pół bo całe zużyłam robiąc od razu dwie porcje dania!)
  • cynamon, kardamon, skórka pomarańczowa lub cytrynowa
  • 3 krople aromatu waniliowego Funky Flavors
  • łyżeczka masła klarowanego
  • 10ml miodu lub syropu klonowego
  • erytrol
    DODATKOWO:
  • rabarbar
  • truskawki
  • łyżeczka lnu
  • erytrol
  • cynamon, kardamon, skórka pomarańczowa lub cytrynowa
  • 100g Skyr waniliowy
  • opcjonalnie odrobina granoli oraz mięta do dekoracji

Jajko roztrzep z mlekiem i cynamonem – ok pół łyżeczki. Wymaczaj w mleku pieczywo z obu stron. Na patelni rozgrzej masło z miodem oraz cynamonem i kardamonem (2 szczypty). Namoczone pieczywo wrzucamy na rozgrzaną patelnie i smażymy z obu stron.
Na drugą patelnię lub do małego garnka wrzucamy truskawki przecięte na pół oraz obrany rabarbar pokrojony na ok 1-1,5cm kawałki, 2 łyżki wody, łyżeczkę lnu, erytrol, cynamon, kardamon i skórkę z cytrusa. Erytrolu daj tyle, ile wymaga rabarbar – mój był kwaśny woec podsypywalam kilka razy. Duś całość pod przykryciem do miękkości.

Podsmażone z obu stron pieczywo połóż na talerz, posmaruj je serkiem, na niego wyłóż duszone owoce i delikatnie posyp granolą lub ekspandowana amarantusem/jaglaną. Listek mięty i mamy zdrową wersji pięknych i pysznych tostów francuskim w letnim wydaniu!

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!
Zobacz także

Skomentuj