DSC_0765a

TOSTY FRANCUSKIE Z SERKIEM WANILIOWYM ORAZ DUSZONYM RABARBAREM I TRUSKAWKAMI

Składniki:

  • 2 kromki pieczywa żytniego
  • 50ml dowolnego mleka
  • 0,5 jajka (tak pół bo całe zużyłam robiąc od razu dwie porcje dania!)
  • cynamon, kardamon, skórka pomarańczowa lub cytrynowa
  • 3 krople aromatu waniliowego Funky Flavors
  • łyżeczka masła klarowanego
  • 10ml miodu lub syropu klonowego
  • erytrol
    DODATKOWO:
  • rabarbar
  • truskawki
  • łyżeczka lnu
  • erytrol
  • cynamon, kardamon, skórka pomarańczowa lub cytrynowa
  • 100g Skyr waniliowy
  • opcjonalnie odrobina granoli oraz mięta do dekoracji

UDostępnij post

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Wykonanie:

Jajko roztrzep z mlekiem i cynamonem – ok pół łyżeczki. Wymaczaj w mleku pieczywo z obu stron. Na patelni rozgrzej masło z miodem oraz cynamonem i kardamonem (2 szczypty). Namoczone pieczywo wrzucamy na rozgrzaną patelnie i smażymy z obu stron.
Na drugą patelnię lub do małego garnka wrzucamy truskawki przecięte na pół oraz obrany rabarbar pokrojony na ok 1-1,5cm kawałki, 2 łyżki wody, łyżeczkę lnu, erytrol, cynamon, kardamon i skórkę z cytrusa. Erytrolu daj tyle, ile wymaga rabarbar – mój był kwaśny woec podsypywalam kilka razy. Duś całość pod przykryciem do miękkości.

Podsmażone z obu stron pieczywo połóż na talerz, posmaruj je serkiem, na niego wyłóż duszone owoce i delikatnie posyp granolą lub ekspandowana amarantusem/jaglaną. Listek mięty i mamy zdrową wersji pięknych i pysznych tostów francuskim w letnim wydaniu!

.

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

20 listopada 2023

3 NAJLEPSZE NOCNE OWSIANKI – SZYBKIE I ZDROWE ŚNIADANIE

7 listopada 2023

TORTILLA Z TOFU, WARZYWAMI I SOSEM ORZECHOWYM WEGE

9 października 2023

JAK UPIEC DYNIĘ? 7 PRZEPISÓW Z DYNI

sklep z dietami i ebookami