Jajko roztrzep z mlekiem i cynamonem – ok pół łyżeczki. Wymaczaj w mleku pieczywo z obu stron. Na patelni rozgrzej masło z miodem oraz cynamonem i kardamonem (2 szczypty). Namoczone pieczywo wrzucamy na rozgrzaną patelnie i smażymy z obu stron.
Na drugą patelnię lub do małego garnka wrzucamy truskawki przecięte na pół oraz obrany rabarbar pokrojony na ok 1-1,5cm kawałki, 2 łyżki wody, łyżeczkę lnu, erytrol, cynamon, kardamon i skórkę z cytrusa. Erytrolu daj tyle, ile wymaga rabarbar – mój był kwaśny woec podsypywalam kilka razy. Duś całość pod przykryciem do miękkości.
Podsmażone z obu stron pieczywo połóż na talerz, posmaruj je serkiem, na niego wyłóż duszone owoce i delikatnie posyp granolą lub ekspandowana amarantusem/jaglaną. Listek mięty i mamy zdrową wersji pięknych i pysznych tostów francuskim w letnim wydaniu!