KARPATKA BEZ GLUTENU, BEZ LAKTOZY

Składniki

Ciasto:

150g olej kokosowy

290ml woda

110 mąka ryżowa

110 mąka ziemniaczana

5 jaj

3/4 łyżeczki sody

Masa:

1,2 l mleka kokosowego tłustego Aroy/Real Thai

950ml napój kokosowy bez cukru

100g masło klarowane

145g erytrol puder 

145g mąki ziemniaczanej

50g olej kokosowy

22 g żelatyny

UDostępnij post

Share on twitter
Share on facebook
Share on pinterest
Share on email

Ciasto:

W garnku rozpuść olej kokosowy. Gdy będzie już płynny dodaj do niego wodę i zagotuj. Gdy zacznie bulgotać – ściągnij z gazu i ciągle mieszając stopniowo dodawaj zmieszane mąki. Nie przejmuj się, że powstała Ci „klucha” zamiast ciasta – takie ma być. Odłóż ciasto, aby stygło. Gdy ostygnie zmiksuj z jajami i sodą. Ciasto podziel na dwie części.

Piekarnik nastaw na 200 stopni – grzanie góra dół. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i popsikaj olejem. Przygotuj ciepłą wodę w szklance, aby maczać w niej łyżkę do nakładania ciasta – ciasto jest dość kapryśne i mocno się klei (mi lepiej idzie rozprowadzanie go ręką maczając palce w ciepłej wodzie). Ciasto rozsmaruj zwilżoną łyżką na całej powierzchni papieru do pieczenia. Nie przejmuj się nierównościami. W osobnej blaszce rozsmaruj drugą połowę ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez ok. 20 minut. Dokładny czas zależy od piekarnika – ważne, aby ciasto było zarumienione.

Masa – zmieszaj oba mleka, połowę zagotuj z erytrolem, masłem i ziarnami laski wanilii. Drugą połowę wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Gdy mleko się zagotuje dodaj do niego powoli drugą część z mąką. Mieszaj aż budyń zgęstnieje. Żelatynę rozpuść o ok 2 łyżkach wrzątku, wymieszaj do rozpuszczenia. Do budyniu dodaj żelatynę i rozpuszczony olej kokosowy, zmiksuj i odstaw chwile do ostygnięcia.

Składanie – na spód ciasta w blaszce wylej masę, przykryj drugą częścią upieczonego ciasta i wsadź całość do lodówki aż stężeje.

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

21 lipca 2020

CILBIR – JAJKA PO TURECKU

21 lipca 2020

ZUPA Z BOBEM I MŁODYMI ZIEMNIAKAMI

21 lipca 2020

BEZGLUTENOWE PANCAKES Z RICOTTY

sklep z dietami i ebookami

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

.