Myślę, że to naaaajlepszy chleb jaki kiedykolwiek jadłam 🙂
Robi się go mega szybko, nie trzeba żadnego zakwasu, a przede wszystkim przez bardzo małą zawartość węglowodanów mogą go jeść i cukrzycy i osoby z problemami z insuliną! Ale uwaga! Przez to, że jest wysokotłuszczowy jest też dosyć kaloryczny. Plus minus jedna kromka to ok 150kcal i jedynie ok 4 g węglowodanów. Taki mokry wyszedł, mmm!!! 😀 Spróbujcie koniecznie!
Ścieramy warzywa na tarce, odciskamy z nich wodę (tutaj możecie dodać też inne warzywa, może np bataty? 🙂 tylko wtedy już ilość węglowodanów będzie wyższa). Ucieramy w mikserze wszystkie mokre składniki bez warzyw. Po chwili dodajemy suche i warzywa i mieszamy wszystko łyżką. Można dodać też tutaj trochę pestek. Masę przekładamy do formy z papierem do pieczenia spryskanym dobrze jakimś tłuszczem, na górę wysypujemy pestki, mak czy sezam i do piekarnika na ok 60-75 min 180 stopni!