PRZYGOTOWANIE
Zanim zaczniesz przygotowywać spód do ciasta włóż do zamrażalnika mleko kokosowe na około godzinę. Namocz daktyle w ciepłej wodzie.
1.Spód
Orzechy i słonecznik zmiksuj blenderem na mąkę, dodaj pół szklanki namoczonych daktyli, z odrobiną wody w której się moczyły, następnie łyżkę oleju kokosowego, kakao. Całość dokładnie zblendować, masa ma być stała i lepka. Wykładamy na spód formy o średnicy 22cm, wykładamy również boki. Do środka wkładamy pokrojone na plastry banany.
2. Masa karmelowa
Zblendować na gładką masę pozostałe daktyle, podlewać odrobinę wodą z daktyli dla łatwiejszego zblendowania, dodać dwie łyżki masła orzechowego. Tak przygotowaną masę wykładamy na banany.
3 Śmietanka kokosowa
Ubić mleko kokosowe mikserem (tylko tą część stałą z mleka), dodać 3 łyżki erytrolu lub innego słodzika, cytrynę, oraz startą gorzką czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszać. Gotową masę kokosową wykładamy na wierzch ciasta.
Dekoracja: Uprażyć płatki migdałów na patelni, posypać kakao, i wyłożyć pokruszoną gorzką czekoladę na środek. Zanim skosztujesz trzymaj w lodówce przez 2 godziny ! 🙂
Przepis i wykonanie Oli <3