BANOFFEE PIE

Składniki

SKŁADNIKI

  1. orzechy migdały, nerkowce, laskowe (mieszanka) 2 szklanki
  2. słonecznik 2 łyżki
  3. daktyle 350 gram
  4. olej kokosowy 1 łyżka
  5. 2 duże banany
  6. gorzka czekolada 25 gram
  7. kakao 2 łyżki
  8. masło orzechowe 2 łyżki
  9. mleko kokosowe 1 duża puszka (schłodzone przez godzinę w zamrażalniku), koniecznie o dużej zawartości tłuszczu, aby móc ubić z niego śmietankę
  10. 1 łyżka soku z cytryny
  11. erytrol, Ksylitol lub inne słodziwo 2- 3 łyżki
  12. Dekoracja: płatki migdałów, gorzka czekolada 2 kostki, kakao 1 łyżeczka

UDostępnij post

Share on twitter
Share on facebook
Share on pinterest
Share on email

PRZYGOTOWANIE

Zanim zaczniesz przygotowywać spód do ciasta włóż do zamrażalnika mleko kokosowe na około godzinę. Namocz daktyle w ciepłej wodzie.

1.Spód

Orzechy i słonecznik zmiksuj blenderem na mąkę, dodaj pół szklanki  namoczonych daktyli, z odrobiną wody w której się moczyły, następnie łyżkę oleju kokosowego, kakao. Całość dokładnie zblendować, masa ma być stała i lepka. Wykładamy na spód formy o średnicy 22cm, wykładamy również boki. Do środka wkładamy pokrojone na plastry banany.

2. Masa karmelowa

Zblendować na gładką masę pozostałe daktyle, podlewać odrobinę wodą z daktyli dla łatwiejszego zblendowania, dodać dwie łyżki masła orzechowego. Tak przygotowaną masę wykładamy na banany.

3 Śmietanka kokosowa

Ubić mleko kokosowe mikserem (tylko tą część stałą z mleka), dodać 3 łyżki erytrolu lub innego słodzika, cytrynę, oraz startą gorzką czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszać. Gotową masę kokosową wykładamy na wierzch ciasta.

Dekoracja: Uprażyć płatki migdałów na patelni, posypać kakao, i wyłożyć pokruszoną gorzką czekoladę na środek. Zanim skosztujesz trzymaj w lodówce przez 2 godziny ! 🙂

Przepis i wykonanie Oli <3 

 

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

21 lipca 2020

CILBIR – JAJKA PO TURECKU

21 lipca 2020

ZUPA Z BOBEM I MŁODYMI ZIEMNIAKAMI

21 lipca 2020

BEZGLUTENOWE PANCAKES Z RICOTTY

sklep z dietami i ebookami

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

.