• Post Slideshow Image

PANKEJKI Z KOKOSOWYM TWAROŻKIEM I OWOCAMI

  • Post Slideshow Image

Składniki

PLACKI:

  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki mąki kokosowej
  • 1/3 łyżeczki sody
  • erytrol 2 łyżki
  • ziarenka laskii wanilii
  • opcjonalnie olej kokosowy, masło klarowane, wiórki kokosowe

TWAROŻEK

  • 2-3 łyżki mąki kokosowej
  • 100ml mleka roślinnego lub mleczka kokosowego
  • 2 łyżki erytrolu
  • opcjonalnie wiórki

Dodatki np. banan, borówki

 

Ubijam białka na sztywno. Dodaję żółtka, mąkę, sodę, wanilię, erytrol – wszystko delikatnie miksuję. Jeżeli chcemy podrasować pancake dodajemy łyżkę roztopionego kokosowego oleju lub masła klarowanego. Ciasto odstaw na 3 min, powinno zgęstnieć.

Rozgrzej dobrze patelnie i olej kokosowy, wyłóż 4 placki. Jak zaczną się delikatnie ścinać dołóż na nie kolejną część masy by były grubsze. Smaż na niezbyt dużym ogniu najlepiej pod przykryciem, gdy będą już ładnie ścięte, delikatnie odwróć.

Twarożek – mąkę wymieszaj widelcem z mlekiem, erytrolem, wiórkami, może być też masło orzechów. Po chwili zgęstnieje.  Dolej wody do uzyskania pożądanej konsystencji  i wilgotności 😉

Całość posypałam cukrem pudrem z erytrolu.

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!
Zobacz także

Skomentuj