fbpx
  • Post Slideshow Image

FIT SZNYCEL DROBIOWY Z ZIEMNIACZKAMI

  • Post Slideshow Image
  • 20
  • 1
  • kcal 543
  • Węglowodany 45g
  • Białka 41g
  • Tłuszcze 21g

Składniki

  • Mięso z udek bez kości lub pierś z kurczaka ok 125g
  • 1 jajo
  • łyżka mąki z tapioki
  • 2 łyżki mąki migdałowej lub kukurydzianej/gryczanej
  • 3 średnie ziemniaczki ok 150-170g
  • łyżeczka masła
  • świeży koper
  • połowa jogurtu kokosowego planton lub naturalnego małego
  • sałata, rzodkiew, ogórek, szczypior
  • łyżeczka octu jabłkowego i soku z cytryny, łyżeczka erytrolu
  • przyprawy: sól, pieprz, granulowany czosnek, suszona cebula, chili, natka pietruszki suszona
  • olej kokosowy do smażenia

Idealnie sprawdzi się tutaj mięso z udek kurczaka bez kości -zdecydowanie smaczniejsze niż pierś!

Ziemniaki obierz i ugotuj w małej ilości osolonej wody. Odcedź, dodaj masło i koper.

Mięso rozbij tuczkiem. Panieruj w: mące z tapioki, dalej w jajku (można też je wymieszać z mleczkiem kokosowym) i dalej w mieszance mąki migdałowej (lub inne sugerowane) z solą, pieprzem, cebulą suszoną, czosnkiem, natką i chili. I smażymy „schaboszczaka” na rozgrzanej patelni z olejem z dwóch stron.

Sałatka – umyj sałatę, poszarp. Dodaj plasterki ogórka i rzodkiewki, posól. Zalej sosem czyli jogurt wymieszany z solą, pieprzem, octem, sokiem z cytryny i erytrolem.

Gotowe!

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!
Zobacz także

Skomentuj