• Post Slideshow Image

BEZGLUTENOWE GOFRY Z SOSEM MANGO-MIĘTA

  • Post Slideshow Image

Składniki

GOFRY

  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 2 łyżki mąki gryczanej/kasztanowej/innej bezglutenowej
  • 2 jajka
  • ok 50-70ml mleka roślinnego
  • 2 łyżki erytrolu
  • opcjonalnie 2 łyżki wiórek kokosowych

DODATKI

  • pół mango
  • mleko/mleczko kokosowe
  • erytrol
  • listki mięty
  • dowolne owoce, np. borówki

Wmieszać jajka, mąki, erytrol, wiórki, mleko – tyle, żeby ciasto miało dobrą konsystencję, gęstsza niż na naleśniki! Masa do gofrownicy spryskanej olejem. Ciasta powinno starczyć na 3 sztuki 🙂

Sos – miazga! Pół mango zblendować z odrobiną mleka roślinnego lub mleczka kokosowego, erytrolem (1-2łyżki) i świeżą miętą. Gofry podawać z sosem, erytrolem zmielonym na cukier puder oraz wybranymi owocami.

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!
Zobacz także

Skomentuj