fbpx
  • Post Slideshow Image
  • Post Slideshow Image

ZDROWE, CIEKAWE KANAPKI

  • Post Slideshow Image
  • Post Slideshow Image

Nie takie straszne, jak się je maluje! Jeżeli wybierzecie odpowiednie pieczywo, dobierzecie odpowiednie dodatki i nie zjecie na raz pół chleba, kanapki mogą spokojnie gościć w jadłospisie niemal każdego! Szybkie, proste, pyszne i wcale nie muszą być nudne!

Jeżeli chodzi o wybór pieczywa: im grubszy przemiał (typ mąki) ziarna tym lepiej (mamy wówczas więcej minerałów, witamin, błonnika), im więcej węglowodanów złożonych, a mniej prostych tym lepiej, im niższy indeks glikeminczy chleba tym lepiej, oczywiście im mniej dodatków i polepszaczy tym lepiej, wybieraj pieczywo na zakwasie, a nie na drożdzach… Z tego względu sugeruję postawić na: chleb żytni na zakwasie 100%, chlebek gryczany 100%, chleby z komosy ryżowej czy ryżowe (nieco trudniej dostępne), chleb kukurydziany (uwaga na wysoki indeks) lub pieczywo orkiszowe. Orkisz to co prawda odmiana pszenicy, której zdecydowanie unikam i w moim jadłospisie i w dietach podopiecznych, jednak jest to na pewno jej zdrowsza alternatywa. Ma mniej węglowodanów prostych na korzyśc złożonych, więcej błonnika, białka, witamin i minerałów, ma niski indeks glikemiczny (chleb pszenny ma wysoki), a dodatkowo pieczywo pszenne możemy znaleźć w tabelach LOW FOD MAP (w przeciwieństwie do żyta), przez co jest lepiej tolerowane przez osoby z SIBO, IBS czy uporczywymi wzdęciami.

Podrzucam wam kilka pomysłów na kolorowe i pyszne kanapki!

  1. KREM Z AWOKADO

Zblenduj 1/3 awokado i 1/3 banan oraz łyżeczką kakao i erytrolu. Ja dorzuciłam jeszcze 2 krople czekoladowego aromatu Fanky Flavor bez cukru. Dorzuć borówki luub inne ulubione owoce oraz puder z erytrolu

2. SEREK WANILIOWY

Tutaj proponuję 2 wersje – użyj po prostu SKYR waniliowy, lub też wymieszaj serek grani z aromatem waniliowym oraz erytrolem! Na to połóż np. nektarynki czy śliwki, miętę, udekoruj ekspandowanym amarantusem lub kasza jaglaną

3. RICOTTA Z ZIELONYM GROSZKIEM I MIĘTĄ

Kocham! Pieczywo posmaruj serkiem ricotta (ma sporo białka i super nadaje się do potraw i na słono i słodko), na nią wyłóż zielony groszek, plasterki rzodkiewki, koperek i miętę!

4. JAJKO, AWOKADO

Awokado pokrój na ładne plasterki i połóż na połowie kromki pieczywo. Obok wyłóż jajko w koszulce lub sadzone i pomidorki koktajlowe. Mile widziany wędzony łosoś…Dodaj sól oraz pieprz cytrynowy oraz świeżą bazylie.

5. PASTA Z BOBU Z ŁOSOSIEM

Ugotuj i obierz ok 150g bobu, dodaj odrobinkę soku z cytryny, ząbek czosnku, łyżeczkę tahini, sól, pieprz, łyżeczkę oliwy i zblenduj całość. Pastą posmaruj kanapkę, na to poszarpany łosoś, pomidorki koktajlowe i kiełki!

6. TWAROŻEK Z LETNIMI OWOCAMI

Ser biały chudy ok 100g wymieszaj (najlepiej zblenduj, będzie najlepsza konsystencja!) z ok 50 g jogurtu, łyżką erytrolu, aromatem waniliowym i cynamonem. Posmaruj serkiem pieczywo. Na to wędrują maliny, jagody lub połówki truskawek, chipsy kokosowe i delikatnie skrop całość miodem!

Gotowe! 2 kanapki na talerz, brzuch syty, podniebienie szczęśliwe, jelita spokojne!

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!
Zobacz także

Skomentuj