WEGAŃSKIE BLONDIE Z CIECIERZYCY

Składniki:

3 puszki cieciorki

3 tabliczki gorzkiej czekolady

400g masła orzechowego

160g orzechów arachidowych

6 łyżek syropu klonowego (lub miodu w wersji nie wegańskiej)

120g erytrolu

3 szczypty soli

3 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu

UDostępnij post

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Wykonanie:

Cieciorkę odsączamy z wody, czekoladę drobno kroimy lub rozdrabniamy za pomocą robota. Wszystkie składniki poza czekoladą wrzucamy do robota i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy czekoladę i delikatnie mieszamy całość. Masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i spryskanej olejem (klasyczna blaszka 35/25cm), pieczemy 30-35 min w 180 stopniach.

Polecam także zrobić własną polewę czekoladową – roztapiamy tabliczkę gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej i dolewamy 100ml mleka kokosowego. Po upieczeniu i wystudzeniu pochlap ciasto polewą i wrzuć je na godzinę do lodówki. Można pokroić jak batony 😉

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

20 listopada 2023

3 NAJLEPSZE NOCNE OWSIANKI – SZYBKIE I ZDROWE ŚNIADANIE

7 listopada 2023

TORTILLA Z TOFU, WARZYWAMI I SOSEM ORZECHOWYM WEGE

9 października 2023

JAK UPIEC DYNIĘ? 7 PRZEPISÓW Z DYNI

sklep z dietami i ebookami