fbpx

PUSZYSTY, PIECZONY OMLET SZARLOTKA

  • 20
  • 1
  • kcal 395
  • Węglowodany 22g
  • Białka 33g
  • Tłuszcze 17g

Składniki

  • 2 całe jajka + białko jaja
  • 15g wiórek kokosowych lub mąki kokosowej
  • łyżka spora białka
  • 2 łyżki erytrolu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego + 1 łyżka
  • proszek do pieczenia lub soda
  • opcjonalnie aromat waniliowy
  • pół jabłka
  • cynamon i kardamon

Czasem dodatek jednej małej rzeczy sprawia, ze danie nie smakuje dobrze, a smakuje wybitnie. Od dziś wiem, ze do masy na puszysty omlety warto dodawaj jogurt! Naturalny, kokosowy, Skyr.  Ten smakował jak puszysty, kremowy sernik!

Omlet możecie upiec jak ja, lub usmażyć – użycie do tego łyżeczki masła klarowanego.
Ubojnie 3 białka na sztywno. Dodajcie 2 żółtka, kopiastą łyżkę białka (u mnie wegańskie smak waniliowy), 2 erytrolu, 2 łyżki jogurtu, 1/3lyzeczki proszku lub sody i aromat waniliowy. Jeżeli używacie wiórek rozdrobnijcie je blenderem na drobno. Dodajcie do masy (rozdrobnione wiórki lub mąkę kokosową) i delikatnie wymieszajcie. Masa leci do formy, a całość do pieca na ok 20min 180stoni.

Jabłuszka – ja zrobiłam ich więcej, będzie na wieczór do mlecznego ryżu lub naleśników. Kaloryczność w tym daniu podałam na dodatek połowy jabłka. Pokrój je w kostkę wrzuć do garnuszka, dodaj 2 łyżki wody, łyżeczkę cynamonu, pół kardamonu i łyżeczkę erytrolu. Duś na małym ogniu pod przykryciem czasem mieszając aż jabłka będą miękkie (ok 5-10min). Nasz omlet podaj z jabłkami, łyżką jogurtu.

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!
Zobacz także

Skomentuj