POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE POROWYM NA PUREE Z SELERA

Składniki:

  • 120g polędwiczki wieprzowej
  •  łyżeczka oliwy z oliwek
  • ok 250g selera
  • łyżka Creamo kokosowe (opcjonalnie)
  • łyżeczka masła klarowanego
  •  por
  •  łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz, tymianek
  • opcjanalnie brukselka/brokuł, fasolka szparagowa

UDostępnij post

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Wykonanie:

Wieprzowinę nie za często wykorzystuję w mojej kuchni, ale uważam, że jak najbardziej od czasu do czasu może znaleźć się z naszym jadłospisie! Dodatkowo polędwiczki są bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka i mają zdecydowanie mniej tłuszczu niż się uważa! 100g polędwiczki to zaledwie 109kcal, 21g białka i jedynie 2g tłuszczu! W zasadzie wypada prawie tak samo jak pierś z kurczaka, a może i lepiej bo wieprzowina dodatkowo jest cennym źródłem witaminy E, B1, B6 i żelaza hemowego.

Mięso opłukać, osuszyć. Pokroić na 1 cm plasterki i delikatnie rozpłaszczyć palcami na desce. Doprawić przed samym smażeniem. Odciąć zielone liście pora, pozostawić białą i jasnozieloną część. Przekroić wzdłuż na pół i opłukać. Pokroić na cienkie półplasterki. Rozgrzać patelnię z oliwą. Mięso doprawić z każdej strony solą, pieprzem, włożyć na gorący tłuszcz i smażyć na dużym ogniu przez ok. 1 minutę, przewrócić na drugą stronę i znów smażyć na większym ogniu przez około 1 minutę. Wyjąć na talerz, ale soki które puściło mięso zostawić na patelni. Na tę samą patelnię włożyć pokrojone pory, doprawić solą i tymiankiem i mieszając smażyć przez ok. 1 – 2 minuty. Wlać ok. 1/4 szklanki wody, przykryć pokrywą i dusić przez ok. 2 minuty. Przemieszać, wlać soki z mięsa, które zgromadziły się na talerzu i dusić pod przykryciem jeszcze przez minutę aż pory będą miękkie. Wtedy włożyć w nie polędwiczki, po chwili dodać śmietanę Creamo kokosowe (lub zwykłą), dodać musztardę i zagotować, delikatnie przemieszać, podgrzewać jeszcze przez ok. pół minuty i odstawić z ognia.

Seler obrać, pokroić w średniej wielkości kostkę, zalać wrzątkiem, posolić i gotować do miękkości. Odcedzić, dodać łyżeczkę masła, łyżkę Creamo (można pominąć), tymianek i zblendować na puree.

Wyłożyć puree na talerz, obok polędwiczki w porach. Ja dodałam jeszcze ugotowany brokuł!

P.S. Puree z selera jest tak pyszne, że przekonuje nawet tych stroniących od selera! Przypomina w zasadzie puree ziemniaczane:)

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

20 listopada 2023

3 NAJLEPSZE NOCNE OWSIANKI – SZYBKIE I ZDROWE ŚNIADANIE

7 listopada 2023

TORTILLA Z TOFU, WARZYWAMI I SOSEM ORZECHOWYM WEGE

9 października 2023

JAK UPIEC DYNIĘ? 7 PRZEPISÓW Z DYNI

sklep z dietami i ebookami