Brukselkę obgotuj ok 5 min we wrzątku, odcedz. Resztę warzyw obierz. Oliwę wymieszaj z miodem i przyprawami. Wyłóż warzywa na papier do pieczenia i wysmaruj je pędzelkiem oliwą z przyprawami i miodem. Nagrzej piec do 190 stopni. Warzywa dobrze zawiń w papier do pieczenia – osobno zawiń pietruszkę, osobno marchew, osobno buraka, brukselkę nie zawijaj, zostaw na blaszce. Całość leci do pieca. Każde z warzyw niestety będzie gotowe w innym czasie więc musisz co jakiś czas je kontrolować. Wcześniej obgotowana brukselka będzie gotowa już po ok 15-20 min. Dalej dojdzie pietruszka – ok 40 min. Marchew dojdzie zaraz potem, pewnie po ok 50. Burak potrzebuje najwięcej czasu, czasem nawet do 1,5h!
Możesz w trakcie otwierać piec i sprawdzaj widelcem jak tam stan miękkości warzyw 🙂
Po wyciągnięciu zaserwuj z serkiem kozim lub innym! I zrób więcej warzyw – przekąska na kilka dni gotowa!
Smacznego