Ubijam białka na sztywno. Dodaję żółtka, mąkę, sodę, wanilię, erytrol – wszystko delikatnie miksuję. Jeżeli chcemy podrasować pancake dodajemy łyżkę roztopionego kokosowego oleju lub masła klarowanego. Ciasto odstaw na 3 min, powinno zgęstnieć.
Rozgrzej dobrze patelnie i olej kokosowy, wyłóż 4 placki. Jak zaczną się delikatnie ścinać dołóż na nie kolejną część masy by były grubsze. Smaż na niezbyt dużym ogniu najlepiej pod przykryciem, gdy będą już ładnie ścięte, delikatnie odwróć.
Twarożek – mąkę wymieszaj widelcem z mlekiem, erytrolem, wiórkami, może być też masło orzechów. Po chwili zgęstnieje. Dolej wody do uzyskania pożądanej konsystencji i wilgotności 😉
Całość posypałam cukrem pudrem z erytrolu.