OMLET CESARSKI

Składniki

  • 3 jaja
  • 2 łyżki mąki gryczanej (lub jaglana, ryzowa, kasztanowa, pszenna)
  • łyżka erytrolu (lub ksylitol)
  • 2 łyżki mleka roślinnego
  • aromat waniliowy, cynamon
  • masło klarowane do smażenia
  • 1/3 łyżeczki sody

PROPONOWANE DODATKI:

  • pół jogurtu SKYR lub PlantOn kokosowy
  • 2 łyżeczki dżemu bez cukru
  • puder z erytrolu

UDostępnij post

Share on twitter
Share on facebook
Share on pinterest
Share on email

Rozdziel białka i żółtka. Żółtka ubij z erytolem, wanilią, cynamonem, mlekiem, dodaj mąkę i sodę. Ubij osobno białka na sztywno. Masę z białek dodaj delikatnie do żółtek i nie miksuj już całości tylko delikatnie wymieszaj szpatułką (nie rózgą). Wcześniej rozgrzej na patelni łyżeczkę masła klarowanego i na rozgrzaną patelnię wlej masę. Smaż na niewielkiej mocy kuchenki pod przykryciem. Gdy omlet zacznie się powoli ścinać od góry przewróć go zwinnie na druga stronę. Po ok 1 min poszarp go widelcem na mniejsze kawałki! To właśnie omlet cesarski, inaczej wiedeński.

Moja propozycja podania to dodatek pudru z erytrolu (wystarczy rozdrobnić go w malakserze czy blenderem), połowe jogurtu koksoowego lub skyr z dodatkiem erytrolu i wanilii oraz dżem 100% bez cukru lub u mnie domowe powidła z czarnej porzeczki! Kalorie podałam właśnie z takim zestawieniem.

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

21 lipca 2020

CILBIR – JAJKA PO TURECKU

21 lipca 2020

ZUPA Z BOBEM I MŁODYMI ZIEMNIAKAMI

21 lipca 2020

BEZGLUTENOWE PANCAKES Z RICOTTY

sklep z dietami i ebookami

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

.