FRITTATA Z ZIEMNIAKIEM, GROSZKIEM I MOZZARELLĄ

Składniki

  • 2 jajka
  • płaska łyżka mąki np. ryżowej
  • 40g Creamo kokosowe lub śmietana 12%, jogurt grecki lub Skyr
  • 2 łyżki groszku
  • mały ziemniak
  • 25-30g mozzarelli
  • łyżka oliwy
  • cebula i czosnek
  • garść szpinaku opcjonalnie
  • przyprawy, koperek robi robotę świeży
  • mała patelnia do zapiekania lub mała tortownica lub inna forma

UDostępnij post

Share on twitter
Share on facebook
Share on pinterest
Share on email

Podsmaż cebulkę i ząbek czosnku, ściągnij z patelni. Teraz podsmaż cienko pokrojone plasterki ziemniaka z obu stron po ok 3 min (dopraw solą, rozmarynem, ostrą papryką). Jeżeli używasz patelni bez plastikowej rączki która możesz wstawić do pieca, ziemniaki zostaw na niej tak, by wyścielały cały jej spod. Jeżeli będziesz używać innego naczynia, natłuścić je delikatnie i jego spod wyłóż podsmażonymi krótko plasterkami ziemniaka.

Ubij na sztywno białka. Dodaj sól, rozmaryn, tymianek, łyżkę mąki i łyżkę Creamo od @planton_roslinny ( @lidlpolska @carrefourpolska @auchan_polska ) i delikatnie zmiksuj. Dorzuć poszarpaną garść szpinaku (opcjonalnie), naszą podsmażoną cebulkę z czosnkiem, mozzarellę pokrojoną w kostkę i 2 łyżki groszku. Nie miksuj już tylko delikatnie wymieszaj łyżką. Masę przełóż do naczynia w którym zapiekana na ziemniaki. Całość leci do pieca 180stopni na ok 20min! Po tym czasie wyczyn palcem czy Frittata jest już gotowa a jajka wewnątrz nie „pływają” Serwuj z drugą łyżką Creamo/śmietany/jogurtu i koperkiem!

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

21 lipca 2020

CILBIR – JAJKA PO TURECKU

21 lipca 2020

ZUPA Z BOBEM I MŁODYMI ZIEMNIAKAMI

21 lipca 2020

BEZGLUTENOWE PANCAKES Z RICOTTY

sklep z dietami i ebookami

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

.