Podsmaż cebulkę i ząbek czosnku, ściągnij z patelni. Teraz podsmaż cienko pokrojone plasterki ziemniaka z obu stron po ok 3 min (dopraw solą, rozmarynem, ostrą papryką). Jeżeli używasz patelni bez plastikowej rączki która możesz wstawić do pieca, ziemniaki zostaw na niej tak, by wyścielały cały jej spod. Jeżeli będziesz używać innego naczynia, natłuścić je delikatnie i jego spod wyłóż podsmażonymi krótko plasterkami ziemniaka.
Ubij na sztywno białka. Dodaj sól, rozmaryn, tymianek, łyżkę mąki i łyżkę Creamo od @planton_roslinny ( @lidlpolska @carrefourpolska @auchan_polska ) i delikatnie zmiksuj. Dorzuć poszarpaną garść szpinaku (opcjonalnie), naszą podsmażoną cebulkę z czosnkiem, mozzarellę pokrojoną w kostkę i 2 łyżki groszku. Nie miksuj już tylko delikatnie wymieszaj łyżką. Masę przełóż do naczynia w którym zapiekana na ziemniaki. Całość leci do pieca 180stopni na ok 20min! Po tym czasie wyczyn palcem czy Frittata jest już gotowa a jajka wewnątrz nie „pływają” Serwuj z drugą łyżką Creamo/śmietany/jogurtu i koperkiem!