KURCZAK W SOSIE ORZECHOWYM Z WARZYWAMI I RYŻEM

Składniki

  • 100g piersi z kurczaka
  • 100ml mleka roślinnego lub kokosowe tłuste lub zwykłe
  • 20g masła orzechowego lub zmielonych mocno nerkowców
  • 35g ryżu (u mnie dziki, świetnie pasuje paraboliczny)
  • duża łyżka sosu sojowego
  • sól, ostra papryka, curry
  • ulubione warzywa lub to co w lodówce – u mnie fasolka szparagowa i papryka
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • opcjonalnie drobno pokrojone orzechy arachidowe

UDostępnij post

Share on twitter
Share on facebook
Share on pinterest
Share on email

Kurczaka pokrój w kostkę, skrop w sosie sojowym lub teriyaki, dopraw przyprawą do kurczaka, sól, ostra papryka, curry i odstaw. Rozgrzej oliwę i podsmaż kurczaka na oliwie. W trakcie dorzuć warzywa, których chcesz użyć (ja moją fasolkę wcześniej ugotowałam)

Do małego rondelka wlej mleko (ja używałam ryżowego, nada się każde inne, pyszny sos wychodzi z tłustego mleczka kokosowego typu Real Thai ale zwiększy to podana kaloryczność dania), dodaj sporą łyżkę sosu sojowego i szczyptę pieprzu cayenne. Gdy mleko będzie już gorące dodaj masło orzechowe lub zmielone orzechy  i dobrze wymieszaj. Gotuj chwilę sos, powinien zgęstnieć. Tip – jeżeli sosy nie gęstnieją dodaj szczyptę lub dwie mąki ziemniaczanej i dobrzy wymieszaj by nie było grudek.

Kurczaka z warzywami na patelni zalej sosem orzechowym i podsmaż chwilę by całość się przegryzła.

Podawaj z ugotowanym ryżem i pokruszonymi orzeszkami.

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

21 lipca 2020

CILBIR – JAJKA PO TURECKU

21 lipca 2020

ZUPA Z BOBEM I MŁODYMI ZIEMNIAKAMI

21 lipca 2020

BEZGLUTENOWE PANCAKES Z RICOTTY

sklep z dietami i ebookami

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

.