• Post Slideshow Image

KURCZAK W SOSIE ORZECHOWYM Z WARZYWAMI I RYŻEM

  • Post Slideshow Image
  • 20
  • 1
  • kcal 489
  • Węglowodany 45g
  • Białka 35g
  • Tłuszcze 19g

Składniki

  • 100g piersi z kurczaka
  • 100ml mleka roślinnego lub kokosowe tłuste lub zwykłe
  • 20g masła orzechowego lub zmielonych mocno nerkowców
  • 35g ryżu (u mnie dziki, świetnie pasuje paraboliczny)
  • duża łyżka sosu sojowego
  • sól, ostra papryka, curry
  • ulubione warzywa lub to co w lodówce – u mnie fasolka szparagowa i papryka
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • opcjonalnie drobno pokrojone orzechy arachidowe

Kurczaka pokrój w kostkę, skrop w sosie sojowym lub teriyaki, dopraw przyprawą do kurczaka, sól, ostra papryka, curry i odstaw. Rozgrzej oliwę i podsmaż kurczaka na oliwie. W trakcie dorzuć warzywa, których chcesz użyć (ja moją fasolkę wcześniej ugotowałam)

Do małego rondelka wlej mleko (ja używałam ryżowego, nada się każde inne, pyszny sos wychodzi z tłustego mleczka kokosowego typu Real Thai ale zwiększy to podana kaloryczność dania), dodaj sporą łyżkę sosu sojowego i szczyptę pieprzu cayenne. Gdy mleko będzie już gorące dodaj masło orzechowe lub zmielone orzechy  i dobrze wymieszaj. Gotuj chwilę sos, powinien zgęstnieć. Tip – jeżeli sosy nie gęstnieją dodaj szczyptę lub dwie mąki ziemniaczanej i dobrzy wymieszaj by nie było grudek.

Kurczaka z warzywami na patelni zalej sosem orzechowym i podsmaż chwilę by całość się przegryzła.

Podawaj z ugotowanym ryżem i pokruszonymi orzeszkami.

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Skomentuj

BLACK FRIDAY! 40% Rabatu na nowe jadłospisy na sklepie od czwartku do niedzieli na hasło: BLACKFRIDAY