fbpx

KREM Z SELERA I JABŁKA Z BOCZKIEM I JAJKIEM

  • 20
  • 1
  • kcal 376
  • Węglowodany 35g
  • Białka 17g
  • Tłuszcze 25g

Składniki

  • seler ok 200g na porcje
  • jabłko, połowa na porcje
  • bulion
  • mleko kokosowe karton
  • cebula
  • olej kokosowy do smażenia
  • dodatki: plaster boczku ok 40g, jajko, szczypior
  • gałka muszkatałowa

Cebulkę podsmaż na oleju, dodaj pokrojony w kostkę seler obrany i jabłko, po chwili zalej całość bulionem tak, żeby warzywa lekko wystawały. Przykryj i gotuj zupę do miękkości warzyw. Dopraw (sól, pieprze, gałka), dodaj mleko (ja lubie gęste zupy-kremy więc wcześniej odlałam odrobinę bulionu), zblenduj zupę dokładnie na krem. Propozycja podania – z podsmażonym boczkiem, jajkiem sadzonym i szczypiorkiem 😉

Bez dodatków sam krem to 194kcal.

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Skomentuj