fit lasagne

FIT LASAGNE

Składniki:

  • 160g mielonej wołowiny
  • 100g makaronu do lasagne (około 6 płatów, czyli 3 warstwy)
  • 400g pomidorów z puszki krojonych
  • 170ml mleka bez laktozy 1,5% lub napój roślinny
  • 100g mozzarelli light
  • 100g marchewki
  • pół cebuli
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 12g mąki orkiszowej
  • łyżeczka oliwy
  • bazylia świeża
  • sól, pieprz, papryka ostra i słodka mielone

UDostępnij post

Share on twitter
Share on facebook
Share on pinterest
Share on email

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

.

Wykonanie:

Fit lasagne, czyli pyszne włoskie danie przerobione na obiadową wersję, którą śmiało możesz jeść na co dzień! Porcja nadal jest spora, ale dzięki kilku prostym zabiegom kaloryczność nie wylatuje w kosmos tak jak w tradycyjnej recepturze tego dania. Przede wszystkim, do sosu dorzucamy trochę warzyw, które są niskokaloryczne i podbiją objętość. To się naprawdę opłaca 😉 Jeśli chcesz, możesz dodać ich nawet więcej! Beszamel robię w wersji uproszczonej, a jednocześnie „odchudzonej”. Wykorzystuję do tego mleko, które po wymieszaniu z mąką i przyprawami wystarczy podgrzać do zgęstnienia. Nie ma potrzeby robienia zasmażki z wykorzystaniem dodatkowej ilości tłuszczu – nie odejmuje to lasagne smaku, a dzięki temu zyskujemy trochę kalorii! Jako ser wybrałam mozzarellę w wersji light. Jeśli chcesz zrobić lasagne w wersji wege, możesz wykorzystać mielone tofu zamiast mięsa. Będzie pysznie!

Na takie danie spokojnie jest miejsce w zdrowej diecie, a nawet na redukcji.

WYKONANIE – FIT LASAGNE

1. Marchew obieramy i ścieramy na tarce, smażymy z pokrojoną cebulą i czosnkiem na oliwie.
2. Dodajemy mięso mielone i dalej smażymy.
3. Dodajemy przyprawy – świeżą bazylię poszarpaną na mniejsze kawałki, papryki (nie szalej z ostrą) i sos pomidorowy/krojone pomidory.
4. Ścieramy mozzarellę na tarce.
5. Robimy biały sos – mieszamy zimne mleko z mąką i oregano w garnuszku i podgrzewamy chwilę, aż zgęstnieją.
6. Wykładamy na dno naczynia (moje miało 19/19cm, zmieściłam 2 porcje po 3 płaty makarony każda). Makaron układamy po 2 płaty obok siebie i przekładamy połową sosu czerwonego, pomidorowo-mięsnego. Następnie polewamy całość 1/3 porcji sosu białego. Na górę wykładamy kolejne 2 płaty makaronu – mięso pomidorowe – biały sos, ponownie 2 płaty makaronu – polewamy końcówką białego sosu i na górze układamy startą mozzarellę. Całość przykryj papierem od góry, bo bez tego ser się zbyt mocno spiecze.
7. Pieczemy w 180 stopniach ok. 35 minut. Ostatnie 5 minut warto piec już bez przykrycia.

Jeśli interesują Cię przepisy makaronowe, na moim blogu znajdziesz także makaron z krewetkami w sosie z pieczonego czosnku, makaron w sosie cukiniowo-bazyliowym z krewetkami oraz tagiatelle z sosem pieczarkowym i kurczakiem.

51 przepisów na pyszne i szybkie obiady znajdziesz w moim Obiadobooku.

ebook z obiadami na diecie

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

11 maja 2022

PROSTA I PYSZNA QUESADILLA SZYNKA SER

2 maja 2022

PODWÓJNIE CZEKOLADOWA OWSIANKA PROTEINOWA

12 kwietnia 2022

KREMOWA KOSTKA ORZECHOWA Z TOFU

sklep z dietami i ebookami