5 przepisów na puree z dyni to post tej jesieni! Dynia to moje absolutnie ukochane warzywo i miłością do niej chce się z wami podzielić! A najlepszy na to sposób to właśnie podrzucenie wam tych 5 przepisów! Wszędzie słyszycie o dyni lub o puree z niej? A potem kupiliście i zonk – co by tu z nią zrobić? Leży i się psuje? Grzech! Zróbcie przy weekendzie duży słoik puree dyniowego, a potem z niego błyskawicznie przepisy z tego postu! Mamy tu i fajne śniadania i obiad i słodkości!
Przypominam wam też, że w zakładce DARMOWE czeka na was do pobrania darmowy mini jadłospis jesienny z super przepisami! Oraz, że już pod koniec listopada 2022 odpalam na sklepie wielkie BLACK FRIDAY U OLGI , a w nim rabaty na obecne jadłospisy, ebooki oraz nowości! Jadłospis LIDL, BIEDRONKA i ebook dla INSULINOOPORNYCH! Jeżeli chcecie wziąć udział w moim Black Friday Koniecznie i niezobowiązująco ZAPISZCIE SIĘ TUTAJ! Po zostawieniu swojego maila wejdźcie na niego i potwierdźcie zapis (czasem wpada do spamu). Tylko wtedy będą mogła podesłać wam próbniki przepisów i kody rabatowe!
JAK IDEALNIE UPIEC DYNIĘ I ZROBIC PUREE?
3. PUREE – mamy ok 750g pieczonej dyni. Dodaj do niej 100ml mleka/napoju roślinnego i zblenduj!
4. Przełóż do dużego słoika i lecisz z przepisami! P.S. Ja uwielbiam już taką samą pieczoną dynię z erytrolem i cynamonem. A jeszcze jak dodasz masło orzechowe – niebo!
WYKONANIE 5 PRZEPISÓW Z PUREE Z DYNII:
1) NOCNA OWSIANKA DYNIOWA:
1. Wymieszaj w miseczce mleko, jogurt (to nasze jedynie źródło białka w tym posiłku, więc nie pomijaj go!) i 50g puree dyniowego.
2. Dodaj płatki, chia, przyprawy, erytrol i ponownie wymieszaj. Wstaw na noc do lodówki.
3. Rano dorzuć pozostałe 50g puree, śliwki (możesz tez je poddusić z cynamonem i erytrolem na łyżce wody) i orzechy.
2) OMLET DYNIOWY:
1. Rozdziel białka od żółtek. Żółtka wymieszaj z 40g puree, mąką, mlekiem, sodą, erytrolem i cynamonem.
2. Białka ubij na sztywno i dodaj je do masy z żółtkami. Wymieszaj do połączenia, ale nie za długo i dość delikatnie. Ja robię to dużą rózgą.
3. Rozgrzej masło na patelni, średnia moc. Smaż masę pod przykryciem, z obu stron. Najlepiej odwrócić omlet sposobem z talerzem.
4. W tym czasie odważ pozostałe 80g puree, dodaj do niego erytrol (łyżeczka – dwie), cynamon, krople aromatu i wymieszaj. Możesz dodać jeszcze łyżkę mleka jeżeli chcesz je nieco rozrzedzić.
5. Gotowy omlet przełóż na talerz, posmaruj reszta puree, połóż pokrojone śliwki, przysyp jeszcze cynamonem i pokrusz orzechy.
P.S. Śliwki możesz też poddusić na łyżce wody przez 3 minutki z erytrolem i cynamonem – polecam!
3) KURCZAK W SOSIE DYNIOWYM Z RYŻEM I WARZYWAMI:
1. Nastaw ryż na gotowanie.
2. Pokrój kurczaka i dopraw (sól, pieprz, przyprawa do drobiu, curry). Pokrój też cebulkę i suszone pomidory oraz cukinię w talarki.
3. Rozgrzej oliwę i podsmaż kurczaka i cebule. Po chwili dorzuć cukinię i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż pod przykryciem a w między czasie podlej całość sosem sojowym.
4. Na koniec zrób miejsce łyżką na patelni, dorzuć w nie puree i creamo i wymieszaj. Dodaj paprykę wędzoną, imbir i 2 szczypty gałki, posiekaną świeżą bazylię, wymieszaj całość.
5. Nasz talerz to kurczak z warzywami w dyniowym i obok ryż.
4) PANCAKESD DYNIOWE – TUTAJ PRZEPIS
5) DYNAMONKI DROŻDZOWE – TUTAJ PRZEPIS
Czekam na wasze zdjęcia i opinie! Najlepiej ślijcie je na Insta @olgalewandowska_dietetyk! A TUTAJ macie krótki film z tymi przepisami!