WUZETKA

Składniki:

CIASTO

  • ½ szklanki oleju koksowego
  • ½ szklanki mąki koksowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • ½ szklanki mleka koksowego
  • erytrol
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny

POLEWA

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady min 70%
  • 4 łyżki mleka kokosowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • erytrol

MASA

  • mleczko kokosowe tłuste o stałej konsystencji
  • erytrol
  • dżem wiśniowy 100% bez cukru (np. Łowicz)

UDostępnij post

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Wykonanie:

Piekarnik nastawić na temperaturę 170 º C. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki). W rondelku roztopić olej kokosowy, przestudzić i przelać do dużej miski. Oddzielić żółtak od białek. Żółtka dodać do oleju kokosowego wraz z mlekiem kokosowym, erytrolem, octem jabłkowym i ekstraktem z wanilii – wszystko wymieszać.

W osobnej misce wymieszać mąkę kokosową i ziemniaczaną, kakao i sól. Białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodając sodę. Dodać je do ciasta. Gotowe ciasto przelać do przygotowanej tortownicy i włożyć do piekarnika na 40 minut.

Mleczko powinno być min 1 dobę w lodówce!! Otwórz puszkę z mleczkiem, odlej wodę. Śmietankę kokosową przełóż do miski i dobrze ubij mikserem, ale ręcznie! Dodaj erytrol. Ciasto ochłodzone przekrój na pół, posmaruj obie części od środka dżemem, między warstwy idzie nasz ubieta śmietanka kokosowa.

Składniki na polewę umieścić w rondelku i roztopić na małym ogniu. Polać ciasto i udekorować pozostałą zdrową śmietaną za pomocą np. worka cukierniczego.

.

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

20 listopada 2023

3 NAJLEPSZE NOCNE OWSIANKI – SZYBKIE I ZDROWE ŚNIADANIE

7 listopada 2023

TORTILLA Z TOFU, WARZYWAMI I SOSEM ORZECHOWYM WEGE

9 października 2023

JAK UPIEC DYNIĘ? 7 PRZEPISÓW Z DYNI

sklep z dietami i ebookami