WEGAŃSKIE BLONDIE Z CIECIERZYCY

  • 35
  • 15
  • kcal 400
  • Węglowodany 21g
  • Białka 14g
  • Tłuszcze g

Składniki

3 puszki cieciorki

3 tabliczki gorzkiej czekolady

400g masła orzechowego

160g orzechów arachidowych

6 łyżek syropu klonowego (lub miodu w wersji nie wegańskiej)

120g erytrolu

3 szczypty soli

3 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu

Cieciorkę odsączamy z wody, czekoladę drobno kroimy lub rozdrabniamy za pomocą robota. Wszystkie składniki poza czekoladą wrzucamy do robota i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy czekoladę i delikatnie mieszamy całość. Masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i spryskanej olejem (klasyczna blaszka 35/25cm), pieczemy 30-35 min w 180 stopniach.

Polecam także zrobić własną polewę czekoladową – roztapiamy tabliczkę gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej i dolewamy 100ml mleka kokosowego. Po upieczeniu i wystudzeniu pochlap ciasto polewą i wrzuć je na godzinę do lodówki. Można pokroić jak batony 😉

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!
Zobacz także

Skomentuj