fbpx

WĄTRÓBKA Z JABŁKIE I CEBULKĄ

  • 15
  • 1
  • kcal 407
  • Węglowodany 27g
  • Białka 35g
  • Tłuszcze 17g

Składniki

  • 180g Wątróbki drobiowej
  • Jabłko
  • Pół cebuli
  • Łyżka mąki gryczanej
  • Sól, pieprz, majeranek
  • Masło klarowane

Rozgrzej masło na pateli. Smaż pod przykryciem plasterki jabłka i cebuli do miękkości (ok 5-6min), ściągnij je z patelni. Wątróbkę oprósz solą i mąką. Smaż po ok 3-4min z dwóch stron (nie za długo bo będzie sucha). Dorzuć jabłko i cebule, majeranek, pieprz. Wymieszaj i gotowe!

CZY WIESZ ŻE…?

Wątróbka to naturalna multiwitamina i pod względem witamin i minerałów nie ma sobie równych! Duża dawka hemowego żelaza, miedzi, cynku, selenu, witaminy B12,B2, wit C, wit A, niacyny, kwasu foliowego i pantotenowego. Jedynie czego nie dostarcza to błonnik.
Do tego tania jak barszcz i szybka w przygotowaniu!
Jeżeli masz możliwość wybieraj podroby zwierząt, które większą cześć życia spędziły pasąc się na trawie ☺️

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Skomentuj