• Post Slideshow Image

TORT CZEKOLADOWT Z KAWĄ I RUMEM

  • Post Slideshow Image

Składniki

2 Biszkopty:

  • 6 jaj
  • 140g ksylitolu/erytrolu
  • 180g mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

  • 2 puszki mleczka/śmietanki kokosowej (mocno schłodzone o stałej konsystencji)
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • ksylitol/erytrol
  • 2 łyżki rumu

Polewa:

  • 100g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki mleka kokosowego
  • + u nas niezdrowe ddatki 😉 Nie polecam!!! 😛

Masa: owórz puszki z mlaczkiem i wydobądź tylko stałą masę. Przełóż ją do miski i za pomocą miksera ubij na jednolity krem. Mleczko musi mieć powyżej 70% kokosa. Żeby mleczko dobrze się ubiło ja wsadzam je na 30 min przed przygotowaniem do zamrażarnika. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i stopniowo dodawaj do masy. Najlepiej połącz początkowo kilka łyżek śmietany i czekolady w mniejszej misce i dodaj ją do pozostałego kremu. Dosłódź do smaku, wymieszaj z rumem. Schłódź w lodówce do czasu montażu całego deseru.

Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj słodzik, a następnie po jednym żółtku. Przerwij miksowanie, a do jajek przesiej mąkę z kakao i proszkiem. Połącz delikatnie a za pomocą łyżki i pół masy przełóż do foremki i piecz 10-12 minut w temperaturze 190°C.  W ten sam sposób upiecz drugą część ciasta. Biszkopty wystudź zupełnie.

Pierwszy blat ułóż na paterce lub przygotowanym talerzu i nasącz kawą. Pokryj połową kremu, a następnie przykryj drugą porcją ciasta. Nasącz i ponownie posmaruj masą czekoladową.Torcik schłódź w lodówce.

Polewa – czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z mlekiem. Całość wylej płynnym ruchem na wierzch ciasta i rozprowadź równomiernie. U nas na góre poszły niezdrowe ciacha jako, że tort był dla naszego kolegi 🙂

Schłódź przez kilka godzin w lodówce.

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!
Zobacz także

Skomentuj