TAJSKA ZUPA Z KREWETKAMI I BATATEM

Składniki

  • MLECZKO KOKOSOWE PUSZKA
  • BATAT
  • KREWETKI OK 200G
  • PASTA CURRY
  • CUKINIA
  • CZOSNEK
  • NATKA PIETRUSZKI/KOLENDRA ŚWIEŻA
  • OLEJ KOKOSOWY
  • LIMONKA

Na patelni rozgrzałam odrobinę oleju kokosowego, dorzuciłam ok 2-3 ząbki czosnku, chwile podgrzałam. Wlałam puszkę mleczka kokosowego, dorzuciłam pokrojony w drobną kostkę obrany batat i gotowałam całość pod przykryciem ok 10-15 min aż warzywo zacznie powoli mięknąć. W momencie, jak batat jest jeszcze lekko niedogotowany dorzuciłam pokrojoną cukinię i krewetki. Dodałam także łyżeczką pasty curry (sklep ze zdrową żywnością, znajdzcie taką bez dodatków, chemi), odrobinę soli himalajskiej, soku z limonki, kurkumy oraz sporo natki. Całość dusiłam aż do miękkości warzyw i krewetek czyli jeszcze ok 5 min 😉

Można dorzucić paprykę, trawę cytrynową, pędy bambusa, pieczarki czy grzyby mun 😉

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!
Zobacz także

Skomentuj