fbpx
  • Post Slideshow Image

TAGLIATELLE Z SOSEM PIECZARKOWYM I KURCZAKIEM

  • Post Slideshow Image
  • 20
  • 1
  • kcal 431
  • Węglowodany 52g
  • Białka 41g
  • Tłuszcze 7g

Składniki

SKŁADNIKI NA SOS 3 PORCJE:

  • 250+50ml mleka kokosowego bez cukru (moje ulubione to Alpro lub Vitaris)
  • ok 0,5kg pieczarek
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • pół cebuli
  • łyżeczka masła klarowanego
  • nać pietruszki
  • ziele angielskie, liść laurowy

 

  • 50g Makaronu Tagliatelle bezglutenowego z BEZGLUTEN
  • 120g fileta z kurczaka

 

SOS – cebulkę pokrój drobno i podsmaż na maśle na patelni. Pieczarki pokrój na ćwiartki, ale 1/3 z nich odłóż na bok. Dorzuć większą część pieczarek do cebulki i duś chwilkę pod przykryciem. Po ok 2-3 minutach zalej pieczarki mlekiem 250 ml (możesz użyć też mleka bez laktozy). Pozostałą część pieczarek (ok 1/3) zblenduj z mąką oraz pozostałą odrobiną mleka. Gdy pieczarki w mleku zaczną gęstnieć dorzuć do nich zblendowaną masę tak, by zagęściły nasz sos. Duś jeszcze chwilę od czasu do czasu mieszając aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Na koniec dorzuć pokrojoną nać pietruszki.

Sos wymieszaj z ugotowanym al. dente makaronem oraz usmażoną w małych kawałkach piersią z kurczaka.

http://www.olgalewandowskadietetyk.pl/wp-content/uploads/video-1570354898.mp4

 

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Skomentuj