fbpx

SERNIK Z SOLONYM KARMELEM I POPCORNEM BEZ CUKRU BEZ GLUTENU

Składniki

SPÓD

  • 75g mąki ryżowej
  • 75g mąki owsianej bg
  • 45h mąki ziemniaczanej
  • szczypta proszku do pieczenie
  • 45ml oleju kokosowego płynnego
  • 45ml syropu klonowego

MASA

  • 1,5kg sera na sernik z wiaderka (można użyć zwykły chudy w kostce i do zblendować, ale to nie będzie to samo;)
  • 550g jogurtu greckiego
  • 5 jaj
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • 80g erytrolu
  • wanilia/aromat

KARMEL

  • 200ml mleka kokosowego Aroy lubReal Thai (karton, to tłuste, gęste)
  • 100g miodu
  • łyżeczka masła klarowanego
  • +gotowy popcorn lub upraż samodzielnie do dekoracji

KKARMEL

Zacznij od nastawienia karmelu. Na patelnię z grubym dnem wlej mleko i miód i gotuj całość na dość wysokiej mocy ok 20-40 min (aż zacznie gęstnieć), od czasu do czasu pomieszaj. Na koniec dodaj łyżeczkę masła klarowanego. Odstaw by troszkę się przestudził.

SPÓD

Wszystkie rodzaje mąki połącz z proszkiem. Dodaj płyny i wyrób ciasto łyżką. Powinno być wilgotne i odrobinę klejące. Jeżeli nie jest, dodaj jeszcze odrobiną syropu i oleju. Foremkę o średnicy 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki natłuść odrobiną oleju kokosowego. Dno wylep dokładnie ciastem. Wyrównaj, nakłuj widelcem i piecz ok. 15 minut (lub do zrumienienia) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

MASA

Ser zmiksuj na gładko. Dodaj resztę składników. Wyłóż na spód i piecz przez ok 40 min w 160 stopniach.

Gotowe ciasto powinno przestygnąć. Wylej na nie karmel i wsadź do lodówki by zastygł. Na koniec udekoruj popcornem 🙂

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Skomentuj